A szárhegyi kulturális központról egyeztettek

A tevékenység folytatására, szakemberek bevonására van szükség

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Erősítenék Gyergyó térségének kulturális életét, a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központhoz helyeznék ideiglenesen Botár László csíkszeredai festőművészt, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársát. Mindezekről és a Lázár-kastély jelenlegi helyzetéről március 4-én tárgyalt a Kulturális és Művészeti Központ vezetőtanácsa, amelynek megalakulásáról a február 27-i soros ülésén döntött a megyei tanács (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/folytatodik-a-villamositas-a-kistelepuleseken.html).

A vezetőtanács tagjai megkapták a belső könyvvizsgáló iroda jelentését a kulturális központra vonatkozóan, hogy a következő találkozóig tanulmányozzák. 
Hargita megye kulturális stratégiája alapján és Borboly Csaba megyeelnök kérésére erősíteni kell a gyergyói térség kulturális életét, helyet kell kapjon a különböző művészeti ágak bemutatkozása és az alkotótáborok szervezése. A megyei kulturális stratégia főbb célkitűzései között szerepel a térségi fejlesztéspolitikai folyamatba való integrálódás, aktív szerepvállalás a térségi modernizációs, versenyképességi és munkaerő-piaci folyamatokban, a térségi, kistáji és lokális identitások megerősítésében és megjelenítésében (vonzerőnövelés, desztinációépítés) vállalt szerep növelése, az életminőség javítása, a kulturális javakhoz és szolgáltatásokhoz való lakossági hozzáférés biztosítása, továbbá a társadalmi kohézió erősítése és a társadalmi részvétel fokozása (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/borboly-csaba-a-helyi-kozossegek-es-a-megyei-tanacs-kozos-kalakaval-tobbre-juthatnak.html). Oda kell figyelni a helyi kulturális tevékenységet folytató alakulatokra, mint például a fuvolás- vagy a tánccsoportra, értettek egyet a jelenlevők.  
Egyeztettek személyzeti kérdésekről, mindannyian úgy látták, minél több kultúrához értő szakemberre van szükség. Fontos a művészeti szakember jelenléte a kulturális központnál, ezért minél hamarabb ki kell írni a vizsgát a menedzseri állás betöltésére, de addig is ideiglenesen, néhány hónapra áthelyeznék Botár Lászlót, hogy zavartalanul folytatódjon az intézmény tevékenysége, ugyanis áprilisban tábort szerveznek. Zöld Lajos, az alkotótábor egyik megálmodója a táborok kapcsán javasolta, hogy azok résztvevőinek körét ne szűkítsék le Hargita megyeiekre.
A Schola Vendégház konyhájára vonatkozóan együttműködési szerződést kötne Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószárhegy Polgármesteri Hivatala, amely magában foglalná a konyha bérbeadását a napközi otthon ellátásának biztosítására. A helyi tanács a konyha működtetésére átvenne három személyt a Kulturális és Művészeti Központ alkalmazottai közül. Továbbá a polgármesteri hivatal biztosítaná a Lázár-kastélyból kiköltöztetett művészeti tárgyak tárolását. 
Mindezekről a megyei tanács határozattervezetet készít, amelyekről majd a testület szavaz.
Csergő Mária, a művészeti központ megbízott igazgatója és Zöld Lajos levelet írnak a művészeknek, amelyben tudatják, alkotásaik jó helyen vannak, megfelelően tárolva.


Csíkszereda, 2014. március 4.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774