A Sapientia egyetem román állami finanszírozásának szükségességére hívta fel a volt kormányfő figyelmét Borboly Csaba

Hargita megyébe látogatott Călin Popescu-Tăriceanu

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa főbb kezdeményezéseit és a megye aktuális problémáit ismertette Borboly Csaba megyeelnök Călin Popescu-Tăriceanuval, a szenátus elnökével a csíkszeredai megyeházán, november 12-én, szerdán. A zárt ajtók mögött zajló, polgármesterekkel való találkozón a felsőház elnöke a helyi gondokról, nehézségekről tájékozódott. Jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Mircea Dușa nemzetvédelmi miniszter, Tánczos Barna szenátor és Antal István parlamenti képviselő is.

Kelemen Hunor üdvözölte a szenátus elnökét, és megköszönte, hogy ellátogatott a megyébe. Elmondta, hogy Tăriceanu miniszterelnöksége idején kiegyensúlyozott kormányzás folyt az RMDSZ részvételével, ami a magyarság és az egész ország javára vált, és ilyen együttműködésekre szükség van. Borboly Csaba ötpontos iratcsomót nyújtott át a Călin Popescu-Tăriceanunak, ezek között szerepelt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közös, román–magyar állami finanszírozásának kérdése, valamint a medvék okozta személyi sérülések és vadkárok a térségben. A Sapientia kapcsán hangsúlyozta, hogy romániai adófizetők gyermekei tanulnak az intézményben, ezért a román államnak is hozzá kellene járulnia az intézmény működtetési költségeihez; példának a történelmi műemlékek közös állami támogatását hozta fel. A megyeelnök azt kérte a szenátus elnökétől, hogy abban az esetben, ha miniszterelnök lesz, tárgyalja újra az Európai Unióval azt az egyezményt, amely kiemelten védett fajnak nyilvánította a kárpáti barnamedvét, és 90 százalékkal csökkentette a kilövési kvótát.
Călin Popescu-Tăriceanu hosszan elemezte az ország politikai történéseit. Kitért az elvándorlás gondjára, és kijelentette, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek nem késztetik elvándorlásra az állampolgárokat, hanem jól érzik magukat itthon. Beszélt a kormányzása idején ápolt jó román–magyar kapcsolatokról, beleértve a Románia és Magyarország kormánya közti kiváló együttműködést is.


Csíkszereda, 2014. november 12.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774