A partnerség jegyében: újságírógála a Lázár-kastélyban

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Hagyományosan díjkiosztással zárult a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) szeptember 13–14-én Gyergyószárhegyen tartott éves közgyűlése, ahol idén a nívódíjak sorában Bajna György újságíró vehette át a Hargita Megye Tanácsa által alapított díjat. A díjkiosztás alkalmával a házigazda, Borboly Csaba megyeelnök arra kérte a szakma képviselőit, tartsák napirenden a Lázár-kastély sorsának témáját.

Tizenegyedik éve, tizenkettedik alkalommal találkoztak szeptember 13–14-én a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban a MÚRE újságíró-szervezet tagjai, hogy éves közgyűlésükön döntsenek a szervezet napirendjére tűzött témákról, illetve hogy a hagyományos díjkiosztó gálán ünnepeljenek. Idén elnökváltással zárult a tisztújító ülés. A Lázár-kastélyban szombaton este 7 órától helyet kapó díjkiosztón partnerként szólalt fel Kassay L. Péter intézményvezető, Karácsonyi Zsigmond leköszönő MÚRE-elnök és Rácz Éva újdonsült elnök.
A szakmai intézmény és a megyei alintézmény együttműködését értékelvén Karácsonyi Zsigmond, a marosvásárhelyi Népújság napilap főszerkesztője elmondta: „mindig kellemes otthon” volt a szárhegyi találkozó a szakmának. Mint felidézte: első alkalommal a ferences kolostor ebédlőjében tanácskoztak, mivel a Lázár-kastély még romokban állt, akkor zajlott a Hargita Megye Tanácsa által támogatott kastélyrestaurálás és intézményépítés.
– Azóta a Lovagterem méltó környezetté alakult, ahol megtisztelik az újságírókat – tette hozzá.
A házigazda és társzervező központ igazgatója, Kassay L. Péter úgy fogalmazott: a szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ csak profitált eddig a szakmai szervezet rendezvényeinek vendéglátásából, hiszen a romániai magyar média eddig mindig érzékenyen, azonnal reagált a felvetett kérdésekre és kezdeményezésekre.
Ünnepi székfoglaló beszédében Rácz Éva elnök, a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa Kassay L. Péter beszédét parafrazálva bólintott rá: „jó a sajtóval jóban lenni”, utalva a közélet számára hasznos kommunikációra a politikum, a közéleti szereplők és a média között.
A MÚRE leköszönő igazgatótanácsa a 2013-as kiváló újságírói díját Ujj Jánosnak, a Nyugati Jelen 72 éves munkatársának ítélte oda, akinek gazdag, sokszínű pályáját a lap munkatársa, Kiss Károly ismertette.
Nívódíjjal tüntették ki kiváló televíziós tevékenysége elismeréseként Kacsó Edithet, aki Székelyföldön kezdte tévés szerkesztői munkáját, és tíz éve a Román Televízió bukaresti magyar adása szerkesztőségének munkatársa. Méltatója, Szekeres Attila, a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap újságírója elmondta: Edith nem csupán dolgozik, hanem szívvel-lélekkel „benne van” riportjaiban, interjúiban.
Bodolai Gyöngyi marosvásárhelyi újságíró a nyertese idén az oknyomozó, tényfeltáró riportok születésének serkentéséért létrehozott, évente versenyeztetéssel felajánlott Oltyán László-díjnak, melyet tavaly nem ítélt oda a grémium. A regényeiről, rádiójátékairól, riportkötetéről ismert, 1935–1990 között élt, Marosvásárhelyen újságíróként dolgozó Oltyán László családja által alapított emlékdíjat Szucher Ervin, a Krónika napilap munkatársa adta át. A díjazott a kiveszőben lévő riportműfaj hasznosságát emelte ki, illetve megköszönte Borboly Csabának és Hargita Megye Tanácsának, hogy támogatta a tavaly megjelent riportkötetét.
Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ a MÚRE grémiumának javaslatára idén Bajna György gyergyószentmiklósi újságírót díjazta a kulturális értékek népszerűsítése érdekében végzett kimagasló újságírói tevékenységéért. A díjazott leginkább a Hargita Népe gyergyószéki tudósítójaként ismert, de riportfilmeket és tévés tudósításokat is folyamatosan készít a nyugdíjas újságíró. Munkáját Nagy Miklós Kund méltatta.
– A MÚRE tagjai és vezetősége Hargita megyében mindig otthon kell magukat érezzék – jelentette ki a díj átadása után Borboly Csaba megyeelnök gratulálva a díjazottaknak és az új elnökségnek. Mint mondta, a partnerség jegyében ugyanúgy kívánja támogatni az új csapatot is, mint az előzőt. Továbbá két kéréssel, illetve felajánlással fordult a szakma képviselőihez: elsőként a Hargita Megye Tanácsa által 2011-től minden március 15-én a megyeházán szervezett Szabad Sajtó Napja és Sajtógála következő alkalmához vár jobbító javaslatokat, észrevételeket, másodsorban pedig felkérte a romániai magyar média képviselőit, hogy fordítsák figyelmüket a Lázár-kastély helyzetére.
– Hogy jövőre megint találkozhassunk itt, az a kérésem, hogy foglalkozzanak a szárhegyi kastéllyal. Ha a romániai magyar sajtóban, legyen az írott vagy elektronikus, ennek a kastélynak a történetét napirenden tartják, akkor én bízom benne, hogy a rengeteg örökös és hozzátartozó, illetve politikus, aki esetleg nem abban érdekelt, hogy ebben a kastélyban jövőre is tudjunk találkozni, meggyőződhet arról, hogy ez itt egy jó hely, melynek a felhasználási célját meg kell tartani – mondta.
A díjátadás képgalériája megtekinthető a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/KulturalisKozpont

Háttérinformáció:
Hargita Megyei Sajtógála – nem csupán a megye újságírói, hanem országos figyelemmel és részvétellel az újságírók munkáját kívánja elismerni a sajtógála megszervezésével 2011-től Hargita Megye Tanácsa. Itt a Hargita megyében készült legjobb írott sajtós, tévés és rádiós alkotások készítőit díjazzák. A megyei tanács évente vendégül látja gyergyószárhegyi intézményében a MÚRE szakmai táborát, amelyen a szervezet javaslatára díjaz egy-egy, a kultúra terén jeleskedő újságírót.

Gyergyószárhegy, 2013. szeptember 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774