A nemzeti kisebbségekért is lehet lobbizni Brüsszelben

Terítéken Moldova és Ukrajna jelenlegi helyzete

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Elfogadta Borboly Csaba kisebbségvédelmi javaslatait az Európai Néppárt (EPP) április 2-i brüsszeli ülésén, a csoport állásponttervezetébe belefoglalta az ukrajnai kisebbségek ügyét, nyelvüknek védelmét. Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottságában az EPP tagja, továbbá felolvasta a Moldovai Helyi Hatóságok Kongresszusa elnökének levelét. Borboly Csaba javaslatait az EPP dokumentumában április 3-i plenáris ülésén a Régiók Bizottsága is megszavazta.  

A megyeelnök felszólalásában két témakört érintett: a jelenleg Ukrajnában kialakult válságos helyzetet és a regionális nyelvi törvény visszavonásával teremtett helyzetet. Azt kérte, Európa figyeljen oda az etnikai és nyelvi kisebbségek jogaira, hiszen nem elfogadható, hogy nagyszámú kisebbségek jogait nem veszik figyelembe, és kiemelte az ukrajnai oroszok, magyarok, románok, lengyelek helyzetét. Ezt az Európai Néppárt belefoglalta állásponttervezetébe, mely a Régiók Bizottsága Ukrajnáról szóló keretállásfoglalásának része lett. A dokumentum megfogalmazza, hogy Ukrajna jövőjéről az ukrán állampolgárok dönthetnek, anélkül, hogy külső hatást gyakorolnának rájuk. Továbbá felhívja az ukrán kormány figyelmét, hogy tartsa tiszteletben az ott élő kisebbségek jogait az emberi jogok európai egyezménye, a Helsinki Záróokmány és a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája értelmében.   

A megyeelnök felolvasta a moldovai hatóságok üzenetét
A Régiók Bizottsága által elfogadott dokumentum támogatja a Moldovai Köztársaság európai uniós csatlakozási folyamatainak gyorsítását, hiszen az Ukrajnában kialakult helyzet miatt, valamint a kelet-európai régió biztonsága érdekében, az országot az Európai Unió fele kell húzni, nem pedig taszítani – ezért fontos a mielőbbi csatlakozása. A Moldova és az Európai Unió közötti társulási szerződés jelent garanciát a régiók biztonságára – hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A csatlakozás gyorsítását kéri a Moldovai Helyi Hatóságok Kongresszusának elnöke is levelében, amelyet Borboly Csaba a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége alelnökeként továbbította az EPP-frakciónak. 
Továbbá azt akarják, hogy az Európai Unió ellenőrizze a Moldovai Köztársaság kormányával együtt a decentralizációs folyamat megvalósulását és a helyi autonómia érvényesülését. A kongresszus fontosnak tartja fejlesztési programok kidolgozását a moldovai helyi és regionális önkormányzatok, valamint a tagállamok és a regionális önkormányzatok között a Régiók Bizottságának égisze alatt. Ehhez az első lépés egy együttműködési megállapodás a kongresszus és a Régiók Bizottsága között, valamint egy közös cselekvési terv kidolgozása – ismertette a moldovaiak álláspontját Borboly Csaba.
Borboly Csaba 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának, ezen belül pedig a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE), valamint az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba választották be, és az Európai Néppárt tagjaként vesz részt az üléseken. A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.


Csíkszereda, 2014. április 3.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774