A migrációt kutatják a SEEMIG projektben

Hargita megyei kutatást terveznek a fiatalok kivándorlási hajlandóságáról

(0 Szavazat)144 megjelenítés

A migráció egyre fontosabb társadalmi kérdés, amit az is mutat, hogy egyre többen foglalkoznak a témával helyi, országos és nemzetközi szinten egyaránt. Hargita Megye Tanácsa részt vesz A migráció és a migrációs hatások kezelése Délkelet-Európában – Határokon átnyúló együttműködés a tényekre alapozó stratégiákért című projektben (rövidítése: SEEMIG), amely nemzetközi összehasonlításban, az Európai Unió  támogatásával vizsgálja a migráció jelenségét. A projekt legfőbb célja, hogy összegyűjtse a migrációs folyamatokkal kapcsolatos adatokat, értékelje azokat és ajánlásokat fogalmazzon meg az adatgyűjtés módszereivel kapcsolatosan.

A Románia számára kidolgozott akciótervhez a helyi érdekek mentén fogalmaztak meg javaslatokat a projekt keretében tartott mesterkurzus résztvevői május 23-án, pénteken a a csíkszeredai megyeházán, Dobos Erika projektmenedzser és Bodó Julianna, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára moderálásával. Bodó Julianna előadásában ismertette az országos akciótervet, amelyet Kiss Tamás, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa és Barna Gergő, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szakértője készített a SEEMIG keretében 2014 márciusában. Problémát jelent, hogy a különféle statisztikai adatok nem összehangolhatók, és az adatgyűjtés módszerei intézményenként változhatnak. Egy másik gond, hogy a statisztikákban nem jelennek meg a visszatérő migránsok, és az elvándorlók  benne maradnak a lakossági nyilvántartásban. Az akcióterv készítői javasolták az adatgyűjtést az integrációs folyamatokról, a menekültekről, az újonnan állampolgárságot szerző személyekről, a külföldi munkavállalókról, a humánerőforrást pedig szerintük speciális modulban kellene vizsgálni.
Bodó Julianna egy példával is rávilágított a statisztikák hiányosságaira: míg 2002–2009 között Romániában 37 208 emigránst regisztráltak, ugyanekkor Olaszországban, Spanyolországban és Németországban összesen 1 787 787 romániai emigránst, emiatt is használhatatlanok a romániai adatbázisok. A projekt szakértője azt is elmondta, hogy a projekt keretében Hargita megyei kutatást terveznek szakiskolás és középiskolás fiatalok körében (külföldi vagy belföldi) munkavállalási terveikről, hiszen ez a generáció hamarosan bekerül a potenciális munkavállalók rétegébe.
Az országos akcióterv bemutatása után a résztvevő szakértők, kutatók, migrációban érdekelt intézmények kielemezték, milyen intézkedésekkel kell kiegészíteni az akciótervet, illetve regionális és helyi szinten milyen lépéseket kell elindítani a meglévő migrációs folyamatok mentén. Legfontosabb további lépések lennének a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel felvenni a kapcsolatot, hogy helyi szinten próbálják meg rögzíteni a migrációs folyamatokat. Továbbá elhangzott a szükséglet további egyeztetésekről, egy széles körű konzultációra lenne szükség, ahol minden érintett részt vesz.


Csíkszereda, 2014. május 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774