A megyei tanács támogatásával megnyílhatna a parajdi élményfürdő-komplexum

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Több mint 600 ezer lejre van még szükség ahhoz, hogy megnyílhasson a parajdi élményfürdő-gyógykezelő komplexum, ehhez kérte Hargita Megye Tanácsa támogatását a helyi önkormányzat. November 7-én, pénteken a helyszínen tájékozódott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke Bokor Sándor polgármester, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnökök, valamint Ambrus Sándor, Burus-Siklódi Botond, Csillag Péter, Lukács Áron, Ványolós István megyei tanácsosok társaságában. 

Az épület még 2010-ben elkészült a több mint hárommillió euró értékű beruházás révén – amelyhez, az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a kormány biztosított forrást –, ám azóta sem sikerült beindítani, mert elmaradtak bizonyos belső munkálatok. A megyei tanácstól kért összegből ezeket a munkálatokat végeznék el, többek között szükség van egy belépőrendszerre, a gyógyvíz melegítésére és tárolására alkalmas berendezésre, valamint a tusolók vizének melegítésére alkalmas napelemes rendszerre.
Borboly Csaba elmondta, hogy mivel a turizmus a megye és Székelyföld gazdasági húzóereje lehet, a megyei tanácsnak prioritás az ilyen jellegű kezdeményezések felkarolása, ezért igyekeznek megtalálni a módját a komplexum támogatásának, hogy az minél hamarabb megnyithassa kapuit a vendégek előtt. Ugyanezt sikerült elérni a tusnádfürdői wellnessközpont esetében is 2013 végén, akkor szintén Hargita Megye Tanácsa irányozta elő a megnyitáshoz szükséges pénzösszeget. Az idő sürget, mert a kihasználatlanul álló épület állaga leromolhat, főleg télen, és ezt nem szabad hagyni, tette hozzá a megyeelnök.
A helyszíni látogatást megelőzően, a polgármesteri hivatalban tartott megbeszélésen a tanácsosok egyetértettek abban, hogy a problémára megoldást kell találni, hiszen a parajdi turisztikai fejlesztések nemcsak a község, hanem a környékbeli települések idegenforgalmának fellendülését is eredményezik.
Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy korábban 500 ezer lejt terjesztettek fel a kormány Helyi Fejlesztési Programjába (PNDL) a parajdi gyógykezelő központ számára, és erre a pénzre ugyancsak számítanak, de kevés az esélye annak, hogy kiutalják, mivel a kormány nem dolgozta ki a turisztikai projektek elbírálásának módszertanát a programban.
Bokor Sándor polgármester azt nyilatkozta, optimista a létesítmény költséghatékonyságát illetően, hiszen van mire alapozni, ugyanis évente 450–500 ezer turista fordul meg Parajdon, és két hónap alatt a sóbánya sós vizű strandjára 98 ezren vásároltak jegyet. Számításai szerint napi 200-250 vendég kellene a komplexum hatékony működtetéséhez. Ennek ellenére két év alatt sem sikerült olyan magánvállalkozót találni, aki vállalta volna ezt a tevékenységet, így a feladatot az önkormányzat által létrehozott cég látja majd el, tájékoztatott a községvezető.
A helyszínen készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/video.php?v=734889186558467

Csíkszereda, 2014. november 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774