A megyei besorolású utakon készenlétben vannak a hóeltakarító eszközök

Nem csak bosszúságot jelenthet a havazás

(0 Szavazat)159 megjelenítés

A megyei besorolású utak esetében a Hargita Megye Tanácsával szerződött vállalkozások készen állnak, és reggel óta folyamatosan takarítják a havat, ahol szükséges. Borboly Csaba megyeelnök a hétvégére előre jelzett kiadós havazás, hófúvás, jégképződés kapcsán megismételte a korábbi években is tett nyilatkozatát, mely szerint nem lehet az aszfaltig, feketére takarítani az úttestet – nincs az a pénz –, hanem a járhatóságot kell biztosítani, a megfelelő felszereléssel.

– A hónak örülnünk kell, nem bosszankodni miatta. A sok hó kevesebb szárazságot, kevesebb kiszáradt kutat, forrást jelent, tehát környezeti szempontból is viszonyuljunk ehhez. Az is sokat számít mind a síelők, mind a sípályákat működtető vállalkozások energiafogyasztása szempontjából, ha nem kell hóágyúzni – véli a megyei tanács elnöke. – Természetesen biztosítjuk a megyei kategóriájú utak járhatóságát a törvényeknek megfelelően, de kérem, mindenki fontolja meg, biztos-e, hogy halaszthatatlan az utazása ilyen időjárási viszonyok között.

A megyeelnök tavaly december 3-i élő bejelentkezésében ismertette a téli útkarbantartás részleteit, a videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/csaba.borboly?fref=ts

Az intézmény illetékesei arra kérik az utazókat, hogy indulás előtt alaposan tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról, annak megfelelő sebességgel haladjanak, illetve a körülményeknek megfelelően használják a világítást, a fényjelzéseket, valamint a bepárásodás elleni eszközöket, a láthatóság érdekében. A gépjárművet el kell látni téli gumival, csúszásgátló lánccal, lapáttal, kaparópengével és homokzsákkal, szól a figyelmeztetés. A gyalogosokat is óvatosságra intik az úttesten való átkelésnél, továbbá arra figyelmeztetik őket: csak a járdán közlekedjenek, vagy ha ez az adott szakaszon nincs, akkor a menetirány szerinti bal oldalon, mindkét irányból látható, fényvisszaverő ruházatban és világító eszközzel, amellyel jelezhetik jelenlétüket az úttesten.

Borboly Csaba utasítására a téli karbantartással foglalkozó kollégái négykerék-meghajtású terepjárókat kapnak a hétvégére. A mellékletben, valamint Hargita Megye Tanácsa honlapján (http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/kozerdeku-informaciok/teli-karbantartas.html) találják a részletes listát a megyei besorolású utak téli karbantartásáról, illetve akciótervéről.

A beavatkozás e hétvégi menetrendje a reggel 4–9 óra, a délután 14–18 óra és az este 19 óra utáni időszakra szól. Emellett a megbízott vállalkozások a hóeltakarító eszközökkel szakaszonként járőröznek, és beavatkoznak annyiszor, ahányszor szükséges: hóekével eltolják a havat, vagy csúszásgátló anyagot (sót és homokot) szórnak le, a helyzettől függően – a szolgáltatást végző cég dönti el ezt: az általa megbízott illetékes személy, valamint az adott gépjármű vezetője.

Bővebb felvilágosításért vagy gond bejelentéséért hívható Hargita Megye Tanácsa téli karbantartási készenléti szolgálatának a száma: 0266 207 774. Kérik, hogy nagyobb baj, becsúszás stb. esetén hívják a 112-t is, mert akkor több állami szerv siethet a segítségükre.

Csíkszereda, 2017. január 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774