A megfizethető energiáról tárgyalt a Régiók Bizottsága környezetvédelemért és energiaügyért felelős szakbizottsága

Terítéken a környezettudatosság Brüsszelben 

(0 Szavazat)66 megjelenítés

A Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának ülésén vett részt Brüsszelben február 12-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának állandó tagja. A megyeelnök több módosító javaslatot tett az energiaügyi állami támogatásokra vonatkozó új uniós iránymutatásokra, a mindenki számára megfizethető energiára vonatkozóan, illetve a csomagolási hulladékok csökkentése érdekében, amelyekről a szerdai ülésen szavazott a testület. 

A biológiai úton lebomló műanyag tasakok használata, újrafelhasználása egyéni döntés, a környezettudatos magatartás kérdése, amelynek kialakításában az oktatási intézményeknek fontos rendeltetésük van. Éppen ezért hangsúlyozni kell szerepüket a gyerekek felelős viselkedésében, környezettudatos magatartásának kialakításában – fogalmazott Borboly Csaba, akinek módosító javaslatát elfogadta a testület.
Adottságaik alapján a régiók célzott forrásokhoz kell jussanak, továbbá a környezetvédelem és hatékony energiafelhasználás érdekében tett konkrét lépések mellett elengedhetetlen a lakosság környezettudatos nevelése. A sokféle energiaszolgáltató jelenléte az energia termelésének és fogyasztásának folytonosságát jelenti, ugyanakkor hatékony termelésre, illetve a technológiai innovációra ösztönzi a termelőt – véleményez módosító javaslatában Borboly Csaba.
– A szakbizottság által tárgyalt vélemények kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy egy megawattos teljesítményig az unió támogatja a helyi energiatermelő beruházásokat Európa energiafüggőségének felszámolása érdekében. Helyi kezdeményezések és összefogások révén ösztönözni kell a közösségeket az ilyen beruházásokra. Az egyre több kistermelő jelenléte és a támogatásuk szükséges ahhoz, hogy Európa-szinten fel tudják venni a harcot az oligarchiákkal és a különböző érdekek érvényesülésével – foglalta össze az elöljáró.
Az elöregedett erőműpark hatékonyságának növelése uniós támogatás révén az energiahatékonyság javítása mellett az energiafüggőség csökkentését is eredményezné. A védelemre szoruló fogyasztók terheinek csökkentése és a lakosság tudatos energiahasználatra való ösztönzése a tanácsadás mellett konkrét támogatási intézkedések megvalósításával lehet sikeres, mint a távfűtési rendszerek fűtéstechnikájának korszerűsítése, az épületek szigetelésének javítása. Mind háztartási, mind pedig térség és régió szintjén, a saját fogyasztást kielégítő megújuló energiák alkalmazása csökkenti a kiszolgáltatott energetikai helyzetet. A helyi energiaforrások haszonélvezői a helyi fogyasztók kell legyenek, akár olcsóbban hozzájutva a szükséges energiához – véleményezett Borboly Csaba.
Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának, ezen belül pedig a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE), valamint az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba választották be, és az Európai Néppárt tagjaként vesz részt az üléseken. A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.


Csíkszereda, 2014. február 12.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774