A medvekérdésről és a vadkárokról a prefektusi kollégium ülésén

Borboly Csaba: a felelősség mindannyiunké

(0 Szavazat)32 megjelenítés

A medvekérdés és a vadkárok témája is terítékre került a november 24-i, hétfői prefektusi kollégium ülésén. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzászólásában kiemelte, hogy az utóbbi időben egyre több a medvék garázdálkodása lakott területen. Ezek a történések az emberek biztonságát kérdőjelezik meg, amely mindenkinek alkotmányos, és az Európai Unió által garantált joga.

– Az emberek nem félhetnek a védett barnamedvétől – tette hozzá a megyeelnök. Rámutatott: a bürokrácia útvesztőjében a medvekárok kifizetése késik, már többen fordultak kétségbeesésükben Hargita Megye Tanácsához, hogy segítse a károk megtérítésének folyamatát. Borboly Csaba hangsúlyozta, nem a vadásztársaságok azok, amelyek ezt a kellemetlen helyzetet megoldják, mert ezek civilszervezetek, nem állami hatóságok. A megyeelnök úgy látja, utóbbiak összefogásával és az illetékes minisztérium együttműködésével lehet hatékonyan fellépni a probléma orvoslására.
– Elfogadhatatlan, hogy gyerekeinket délután nem tudjuk az udvarra, az utcára kiengedni, mert sötétedés után a medve a házak kertjében jár – fogalmazta meg Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A prefektusi kollégiumnak konzultatív szerepe van, konkrét intézkedéseket a sürgősségi esetek bizottsága hozhat. Borboly Csaba felhívást intézett a prefektusi kollégiumhoz és a minisztériumnak alárendelt megyei intézmények vezetőihez, hogy minél hamarabb intézkedjenek a vadkárok megtérítése és a medvekérdés hatékony kezelése érdekében. Elmondta: november 16-a megmutatta, hogy nem lehetnek az intézményvezetők arrogánsak. Nem lehet egyszerűen azt mondani – mint elhangzott –, hogy az emberek a hibásak, hanem az ő érdeküket kell nézni, és az alapján cselekedni. Meg kell nézni, hogy az illetékesek hogyan tudnának együtt dolgozni addig is, amíg az erre vonatkozó EU-s szerződés módosul, vagy új jogszabályok lépnek érvénybe – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

 

Csíkszereda, 2014. november 24.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774