A magyarságnak van közös jövője, a nemzet jövője

Szakmai napok az összetartozás jegyében

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Közös fejlesztési lehetőségek keresése és kidolgozása volt a fő célja annak a konferenciának, amelyet Szakmai napok az összetartozás jegyében címmel szerveztek 2014. június 28-án Csíkszeredában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Beszterce-Naszód és Hargita megyei szakemberek részvételével. A rendezvény lehetőséget teremtett, hogy az ágazatonkénti véleményformálók szakmai témakörök mentén megoszthassák tapasztalataikat és közös programok, fejlesztési projektek kidolgozását mérlegelhessék.

A program Hargita Megye Tanácsa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület és a Hargita Megyéért Egyesület közös szervezésében a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.   
Házigazdaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a megyei tanács törekvéseit a magyar-magyar együttműködés kiépítésére a szórvány- és az anyaországi testvérmegyék között. – Magyar többségű megyékként felelősséget kell vállalnunk azon megyékért, ahol nehezebb a magyarság megélése és megmaradása. Április 6. és május 26. után mindkét országban erős képviselete van a magyarságnak, oda tudunk figyelni, hogy a döntések súlya megerősítse mindhárom megye lakóinak életét – hangsúlyozta Borboly Csaba.
Kiemelte, valós problémákról kell beszélni, továbbgondolni olyan kialakult együttműködéseket, mint a székely kapu program, a kaláka program, a Kovászna megyével közösen kiépített szórvány megyék felkarolására irányuló törekvések, amelynek következtében a partnerség jegyében komoly, értékes eredményeket tudnak felmutatni. – Konkrét projektek ügyében szeretnénk együttműködni, átemelni a jó gyakorlatokat például a szakoktatás területén, de az ifjúsági keretprogramok, székely termékek ügyében is számos működő együttműködés van a két megye között, illetve a Mária út közös turisztikai lehetőség, és gondolkodunk egy gazdasági együttműködési társulás létrehozásán is – emelte ki Borboly Csaba.
Hargita megye képviseletében a konferencián részt vett még Becze István, Biró Barna-Botond és Sebestyén Csaba-István megyei tanácsos, illetve Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere is.
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke a kölcsönös tapasztalatszerzés, egymástól való tanulás jelentőségét emelte ki, elmondta, számos testvér-települési kapcsolat működik a két megye települései között, amelyeknek következtében komoly kapcsolatrendszer alakult ki a két megye civil szervezetei, egyházai, állami intézményei között. Ezeket szeretnék továbbgondolni együttműködési programok révén a két megye között, uniós források közös lehívásával.
Beszterce-Naszód megye képviseletében Décsi Attila, az RMDSZ megyei elnöke köszöntötte a résztvevőket, kiemelte a szórvány sajátos helyzetét, ahol az oktatás a megmaradás alapköve, éppen ezért ezen a területen kérte a két megye támogatását. Ugyanakkor gazdaságilag is fontos megerősíteni a szórvány megyéket, hiszen a fiatalok nagy része külföldön próbál megélhetési lehetőséget keresni, aminek következtében az utóbbi 20 évben a Beszterce-Naszód megyei magyarság egyharmadára csökkent.
Dr. Farkas Balázs konzul magyarországi kormány nevében köszöntötte a konferenciát, kiemelte, hogy a magyarságnak van közös jövője, a nemzet jövője, ennek az építéséhez kívánt sok sikert.
Tánczos Barna szenátor felszólalásában a komoly együttműködési megállapodások, konkrét témák kidolgozásának fontosságát hangsúlyozta, amelyek különböző területeken hasznot tudnak hozni a két közösségnek. Kiemelte a két megyei önkormányzat katalizátor szerepét a projektek kidolgozásában, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező pályázati időszakban szorosabb együttműködések alakulnak ki a vidékfejlesztés területén, lesznek közös programok, megerősödik a kétoldalú kapcsolat.
A továbbiakban különböző területeken hangzottak el előadások, mindkét megye szakemberei bemutatták a megyei fejlesztési programokat, turisztikai együttműködési lehetőségeket, megosztották a vidékfejlesztési tapasztalatokat, keresték a közösségi (civil) és ifjúsági együttműködési lehetőségeket a Kárpát-medencei és a nemzetközi térben, illetve mindkét megye képviselői megosztották a nemzetközi együttműködési tapasztalatokat, majd közösen keresték a vállalkozásfejlesztési lehetőségeket, gazdaságfejlesztési perspektívákat a 2014-2020 közötti időszakra.


Csíkszereda, 2014. június 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774