A legnagyobb garancia a fejlesztések befejezésére az, ha uniós alapokból készül el az alcsíki ivóvízhálózat

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Az alcsíki ivóvíz-, valamint szennyvízhálózat rendezésének ügyében találkozott a térség néhány polgármesterével Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A május 26-án, a megyeházán tartott találkozón jelen volt továbbá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István megyei tanácsos, valamint a Harvíz Rt. munkatársai. 

A folyamatban lévő, Környezetvédelmi Alapból finanszírozott beruházások elszámolásával kapcsolatosan a környezetvédelmi miniszter arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy a szakintézménynél hetente megvizsgálják szakmailag,  hogy a tervek szerint halad-e az ügyintézés, tehát figyelnek arra, hogy a munka gördülékenyen haladjon, a benyújtott dokumentációk minél hamarabb célba érjenek.
– Figyelembe véve az ilyen jellegű beruházásokra szánt állami költségvetési keretek állandó ingadozását, az alcsíki vízhálózat számára a megoldás az lenne, ha mindannyian csatlakoznának a regionális szolgáltatóhoz – jelentette ki a miniszter, majd hozzátette: – Mivel ezek a falvak viszonylag nagy, több mint 2000 lelket számláló települések, lehetőségük van uniós pályázaton nyert finanszírozással kiépíteni a vízhálózatot.
Korodi kiemelte továbbá azt, hogy közös felelősségünk a tervek kivitelezése legkésőbb 2015 végéig a már rendelkezésünkre álló uniós pénzalapokból. Ez az egyetlen lehetséges út arra, hogy biztos anyagi háttérrel tudják a települések megvalósítani a beruházásokat. Tudni kell ugyanis azt, hogy az új hét éves európai finanszírozási időszakra jelentősen rosszabb támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre.
– Önöknek még számos feladatot el kell végezniük, hogy biztosítsák az alcsíki települések, pontosabban Csíkkozmás, Kászon, Csíkszentsimon, Tusnád és Tusnádfürdő megfelelő ivóvízellátását, valamint az egyes települések csatornahálózatának modernizálását. A jövő mindenképpen az uniós pénzalapokban, az uniós fejlesztésekben van, ezért elengedhetetlen a csatlakozás a regionális szolgáltatóhoz, ezt is mielőbb meg kell oldani – szögezte le a gyűlés végén a környezetvédelmi miniszter.
A polgármesterek egyöntetűen annak adtak hangot, hogy a részükről minden szükséges lépést megtesznek, és már ezen a héten tárgyalásokat kezdenek annak érdekében, hogy ez minél hamarabb megvalósuljon.


Csíkszereda, 2014. május 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774