A kulturális pályázati lehetőségekről tartott eligazítást Hegedüs Csilla

(0 Szavazat)93 megjelenítés

A 2014-ben elérhető kulturális finanszírozási lehetőségekről tartott előadást Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főosztályának vezetője, a szövetség nőszervezetének alelnöke Csíkszeredában, a megyeháza márványtermében február 19-én. A kulturális szakértő bemutatta a legfontosabb romániai, valamint uniós pályázati lehetőségeket azoknak a műemlék-tulajdonosoknak, önkormányzati képviselőknek, valamint kulturális intézmények vezetőinek, akik részt vettek a találkozón. 

Az jelenlévők számára hasznosnak bizonyult a részvétel, mivel sok értékes információt kaptak arról, hogy milyen apró részletekre kell odafigyelni, amikor a pályázati anyagot összeállítják.
Hegedüs Csilla először a román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) on-line támogatásait ismertette, amelyek a vizuális, az előadóművészeteket, valamint múzeumokat és az írott kultúrát támogatják. Amint a kulturális szakértő elmondta, a Nemzeti Kulturális Alap inkább olyan pályázatokat támogat, amelyek nemcsak kutatják, vizsgálják a kultúrát, hanem hasznot is jelentenek az adott közösség számára. A pályázónak tehát a képzést, oktatást kell prioritásként kezelnie. Ez nagyjából megfelel annak az uniós alapelvnek, hogy a jelentkezőnek minél szélesebb réteget kell érdekeltté tennie az adott programmal kapcsolatban – fejtette ki az előadó. Fontos változás a kulturális alapnál kiírt pályázatokban, hogy idéntől a 2013-ban, sőt a 2014-ben bejegyzett szervezetek is pályázhatnak. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a szervezetek nem kötelesek előző években végzett munkájukról pénzügyi mérleget benyújtsanak a jelentkezéskor.
A másik kiemelten fontos pályázati lehetőség, amelyet Hegedüs Csilla az érdekelteknek bemutatott, a Norvég Alap kiírásai voltak. Ez azért különleges, mert az unióban ez az egyetlen olyan pályázati lehetőség, amely műemlékek felújítására is támogatást nyújt. A Norvég Alapnál április 7-ig lehet pályázni összesen 2 millió euróra. Hegedüs Csilla szerint Hargita megyében szép számmal vannak olyan műemlékek, amelyeket 700-800 ezer euróból fel lehetne teljesen újítani. Ahhoz, hogy a pályázatot nagyobb eséllyel bírálják el pozitívan, jó, ha van az igénylőnek norvég partnere is, például egyházi vagy oktatási szervezet – hívta fel a hallgatóság figyelmét a kulturális szakértő.   
– Reális, mérhető haszna kell legyen a pályázatnak, amely a helyi közösség fejlődését segíti. A Norvég Alapnak vannak 85 ezer eurós úgynevezett szoft projektjei, amelyek az interetnikus kapcsolatok építését támogatják. A pályázat kiírói kiemelten támogatják az olyan kezdeményezéseket, amelyek a romaintegrációt segítik elő – mondta Hegedüs Csilla.
A szakértő a Creative Europe nevű pályázati programot is ismertette, amelyre még októberig lehet jelentkezni. Ez egyébként a legnagyobb kulturális szektorban megpályázható összeget teszi elérhetővé, mintegy 500 millió eurót. Ezen pályázati kiírásra legalább három, partneri kapcsolatban álló szervezettel együttműködve lehet jelentkezni.
Hegedüs Csilla bemutatója zárásaként a hallgatóságnak felsorolta azokat a szempontokat, amelyeket nem hagyhatnak figyelmen kívül, amikor összeállítják a pályázati dokumentumokat. Figyelembe kell venniük többek között, hogy helyi vagy országos szinten is legyen érdekes a támogatandó program, a pályázatot lebonyolító személyeknek szakképzett embereknek kell lenniük, akik átlátható módszertan szerint dolgoznak, és munkájuk ellenőrizhető, mérhető stb. Az ismertető végén a jelen lévő szakemberek konkrét problémáikkal kapcsolatban kértek eligazítást a szakembertől.


Csíkszereda, 2014. február 19. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774