A kormány elfogadta Hargita Megye Tanácsa javaslatait

Együttműködéssel jelen lenni a parlamenti vitákban

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Több Hargita Megye Tanácsa által megfogalmazott javaslatot foglalt bele Románia kormánya a szociális gazdaság nemrég jóváhagyott törvénytervezetébe. Ez bizonyítéka annak, hogy érdemes dolgozni, lényeges eredmény, ha a Hargita megyében megfogalmazott javaslatokat figyelembe veszik, összegezte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A munkaügyi minisztérium két éve bocsátotta közvitára a szociális gazdaság törvénytervezetét, amely a harmadik gazdasági szektorként is nevezett folyamatokat hivatott szabályozni. A szociális gazdaságot a közösségi, az önkéntes és a szociális vállalkozási szektor gazdasági aktivitása jelenti, amely – mint minden más gazdasági szektorban – foglalkoztatást, pénzügyi tranzakciókat, vagyongazdálkodást, nyugdíjügyeket, kereskedelmet stb. jelent. Romániában már több mint három éve dolgoznak a civilszervezetek az ágazat fejlesztésén, de Hargita Megye Tanácsa programjai is kiemelten foglalkoznak a kis szociális gazdasági egységek fejlődésével, a megyei nonprofit szervezetek aktívan jelen vannak a szociális gazdaságban. Erre példaként hozhatók fel a Caritas foglalkoztatási programjai, a Domus Egyesület műhelyei, de ilyen szerveződési forma a zetelaki és a farkaslaki gyümölcsfeldolgozó, a székelykeresztúri tejgyár vagy a majdnem minden településen működő gazdaszervezetek.
A megyei tanács több nemzetközi programban is részt vett, ahol az egymást támogató közösségi kezdeményezések szervezési formáiba, tevékenységeibe nyertek betekintést az intézmény szakemberei. Ilyen például a Progress projekt, amely révén öt ország képviselői egymás jó példáit megtekintve arra kerestek választ, hogy miként tud a szociális szektor új munkahelyeket teremteni.
A szóban forgó benyújtott módosító javaslatok egyrészt ezen program tapasztalatai, másrészt a megyei civilszervezetekkel, illetve a hazai civil szférával, elsősorban az Alapítvány a Civil Társadalom Fejlődéséért által működtetett Szociális Gazdasági Intézettel folytatott szakmai párbeszéd eredménye. Ugyanakkor jelentős szerepe volt Borboly Csaba megyeelnöknek a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) elnökségében folytatott tevékenységének is.
– Mindig hangsúlyoztam, hogy a társadalmi párbeszédnek intézményi szinten helyet és kiemelt figyelmet kell biztosítani, mert együtt több jó alternatívát látunk, és ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet, ugyanakkor így erősebbek vagyunk, jobban tudjuk hallatni a hangunk. A november folyamán benyújtott javaslatok között is vannak olyanok, amelyeket nem fogadtak el, ezek esetében a kormány elsősorban az Nemzetközi Valutaalappal vagy más minisztériummal egyeztetett formát hagyott jóvá, de meggyőződésem, hogy a párbeszéd és a civil szférával való együttműködés, nem utolsósorban pedig honatyáink révén tudunk áttörést elérni a parlamenti vita során – nyilatkozta Borboly Csaba.
A megyeelnök hozzátette: lényegesnek tartja, hogy Hargita Megye Tanácsa munkatársai nemcsak ehhez a törvénytervezethez fogalmaztak meg eredményesen módosító javaslatot, hanem a piacok működésével kapcsolatosan, a tej tárolására alkalmas hűtőtankok vásárlására vonatkozó kezdeményezéshez, de a decentralizációs törvényhez is nyújtottak be módosítási javaslatot, annak ellenére, hogy a kormány által biztosított 24 órás konzultáció nagyon szűk keretet biztosít.
– Fontosnak tartom, hogy a szűkös határidők ellenére időt és energiát fordítsunk e tervezetek tanulmányozására, hisz sok mindent helyben valóságosabban látunk, mint ahogyan az egy bukaresti irodából látszik. Így továbbra is partnerségre kérem a szakmai szervezeteket, közintézményeket, a civil szférát, a megye parlamenti képviselőit és szenátorait, mert mint a szociális gazdaság törvénytervezete is mutatja, kitartó munkával és együttműködéssel befolyással tudunk lenni egy-egy törvénykezdeményezésre, amely a mindennapi életünkre van kihatással – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.


Csíkszereda, 2013. december 17.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774