A kínai nyelvet is oktathatnák a Sapientián

A helyben feldolgozott fának is lehetne értéke a távol-keleti piacon

(0 Szavazat)51 megjelenítés

A helyben feldolgozott fa hasznosításában kínai partnerek is részt vehetnének – többek között erről is szó volt azon a találkozón, amelyen a kínai Csiangszu tartomány Vuhszi (pinjin átírással Wuxi) városa delegációjának képviselői vettek részt a csíkszeredai megyeházán.

Chen Minghui, Vuhszi önkormányzatának külügyi hivatalának igazgatója; Xu Lixin, a városi oktatásért felelős menedzser; Xin Zhihong, a vuhszi európai és afrikai ügyekért felelős osztály vezetője; Zhang Lei, a helyi önkormányzat általános ügyekért felelős hivatalának a vezetője; Ye Deyuan, Vuhszi külföldi kapcsolatokért felelős osztály helyettes vezetője; valamint Yang Jie, a vuhszi Lvbo Galéria orosz tolmácsa tárgyalt Hargita Megye Tanácsának elnökével, Borboly Csabával, alelnökeivel, Incze Csongorral és Barti Tihamérral, Rus Sándor szentegyházi polgármesterrel, Makó Zoltánnal, a Sapientia EMTE Gazdasági és Humántudományok karának dékánjával és Pap Leventével, az egyetem kari kancellárjával.
A delegáció egyébként azért érkezett a térségbe, hogy a Vuhszi és Szentegyháza között kialakuló testvérvárosi kapcsolatról tárgyaljanak.

Hargita megyében sok fejlesztési lehetőség rejlik
Borboly Csaba, miután köszöntötte a távol-keleti vendégeket, bemutatta Hargita megyét és a térségben rejlő fejlesztési és turisztikiai potenciált. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsa számos nemzetközi projektben vesz részt, de helyi a kezdeményezések is figyelemre méltóak. Kiemelte a Hargita-hegység fejlesztési tervét, amelynek fő célja, hogy a régió az év minden időszakában látogatható legyen a turisták számára. Ennek értelmében ígéretet tett arra, hogy az ezzel kapcsolatos elkészült tájékoztató jellegű anyagot a vendégeknek is elküldik. Megemlítette ugyanakkor a csicsói kis repülőtér esetleges létrehozásának fontos szerepét a régió fejlődésében. Szóba került továbbá Madéfalván egy ipari park létrehozásának az ötlete, amely jó projektlehetőség lenne a kínaiak számára is.
A megyeelnök a fafeldolgozásban mindkét fél számára hasznos lehetőségként emelte ki a fa helyben történő feldolgozását, az itt elkészült termékeknek ugyanis jó piaca lenne a távol-keleti országban. 
– Hargita megyéből rengeteg feldolgozatlan fát szállítanak el, önök is láthatták városunkba érkezésükkor a felüljáróról, hogy mennyi fát készülnek elszállítani a vasúton. Mi azt szeretnénk, ha a konténerekbe kész terméket pakolnának fel, mert sok minőségi dolgot készítünk a megyében a fából. Ebben számítunk az önök segítségére. A jó együttműködés alapja, ha munkahelyek létesülnek itt is. A fa feldolgozása révén a sok kis családi vállalkozás, amelyek jelenleg a kínai és osztrák rönkvásárlás miatt buknak be, újra elindulhatnának – jelentette ki a megyei tanács elnöke.
Említést tett ugyanakkor az itteni állattenyésztés előnyeiről is, mint mondta, a székelyföldi húsmarha és húsjuh előnye, hogy biokörnyezetben tenyésztik azokat, ami garancia a jó minőségre.
Chen Minghui, a város külügyi hivatalának igazgatója elmondta, látogatásuk fő célja, hogy jobban megismerjék Romániát, Hargita megyét és Szentegyháza városát. Ugyanakkor gazdasági és oktatási együttműködések kialakítása is fontos szempont számukra, ezért elégedett a találkozón elhangzottakkal. Hozzátette, most először járnak Romániában, és minél többet szeretnének megtudni a régióról. Az utóbbi években Kína gazdaságilag nagyot fejlődött, aminek köszönhetően sok kínai üzletember a határokon túl keresi a befektetési lehetőségeket, főleg Kelet-Európában. Kína hatalmas piac Románia számára, és szeretné, ha a jelenlévők ellátogatnának Kínába, hogy üzleti együttműködési lehetőségeket tárjanak fel. Végezetül elmondta, hogy látogatásuk jó kiindulópont Vuhszi városának és Hargita megyének, hogy eredményes gazdasági kapcsolatok alakuljanak ki közöttük.

Jó gazdasági potenciál a nyelvismeret
Az egyetem képviselői azért vettek részt a találkozón, mert felmerült annak lehetősége, hogy a kínai nyelvet is oktassák az egyetemen. Makó Zoltán dékán elmondása szerint az egyetem bővítené idegennyelv-oktatási kínálatát, ennek érdekében biztosítaná a logisztikai és szervezési feltételeket, és a kínai partnerek csupán az oktató személyét határoznák meg. Mint mondta, reméli, hogy a jövőben sikeres és gyümölcsöző együttműködés alakul ki e terén.
A kínai delegáció részéről Xu Lixin elmondta, hogy örül a felvetett közös együttműködésnek a Sapientia egyetemmel, amely révén a vuhszi egyetem és a Sapientia számára a gazdasági kapcsolatok kialakítását is elősegíthetik. A jövőbeni gazdasági együttműködés létrejötte esetén szükség lesz olyan szakemberekre, akik nyelveket ismernek. Úgy véli, a kurzus elindítása az ő felelősségük is. Ennek érdekében a két oktatási intézmény között együttműködési kapcsolatot alakítanak ki, hogy a diákok közös tapasztalatcseréken vehessenek részt.


Csíkszereda, 2014. július 15. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774