A keresztúri gazdaszövetkezet jó példa nemzetközi szinten is

A Székely terméket ismertette az uniós mezőgazdasági biztossal Borboly Csaba

(0 Szavazat)67 megjelenítés

Dacian Cioloşsal, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosával találkoztak a Régiók Bizottságának romániai küldöttei, köztük Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke csütörtökön, november 28-án Brüsszelben. 

A megyeelnök a találkozó során beszélt a Székely termék programról, és bemutatta azt az összefogást, amelynek révén több száz gazda megvásárolta és újraindította a székelykeresztúri tejfeldolgozó üzemet. Mint kifejtette, Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a mezőgazdaság és a vidék fejlesztését, ezek fő irányait és intézkedéseit a megyére kiterjedő stratégiában rögzítették. A helyi és természetes, adalékanyagok nélküli termékek előállítását célozza a Székely termék program, valamint a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet létrehozása, amely elindította a székelykeresztúri tejgyárat, és jövedelmet biztosít közel 600 családnak. A fő cél, hogy lehetőséget biztosítsanak a kistermelőknek a fejlődésre a mezőgazdaságban és az élelmiszer-előállításban egyaránt. Borboly Csaba az ezen a területen tett legfontosabb lépésekre hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy jelenleg értékesítési gondokkal küzd a szövetkezet, amit önerőből próbálnak a gazdák és közbirtokosságok orvosolni, illetve támogatást kért a további fejlesztésekhez.
– A keresztúri szövetkezet létrehozása és a tulajdonában levő tejfeldolgozó működtetése egyedülálló kezdeményezésnek számít Romániában, amelyet kiemelt projektként, a kistermelők összefogásának jó példájaként kellene felkarolni és támogatni – hangsúlyozta a megyeelnök.
A továbbiakban az elöljáró részletesebben bemutatta a Székely termék programot, amelynek révén helyi és hagyományos termékek kerülnek a boltokba, a fogyasztókhoz. A Székely terméket a régió turisztikai kínálatával együtt népszerűsítik, jelenleg több mint 50 termelő közel 600 terméke kapta meg a védjegyet. Hargita Megye Tanácsának ebben a folyamatban közvetítő szerepe van, biztosítja a kommunikációt a termelők és a hazai, illetve külföldi kereskedelmi hálózat között. A program másik fontos eredménye, hogy november 25-én megnyílt az első Székely termékeket forgalmazó üzlet Csíkszeredában, amelyet hálózattá szeretnének az illetékesek bővíteni a helyi, tudatos vásárlás és fogyasztás ösztönzéseképpen.
Dacian Cioloș elmondta, hogy nagyon jónak tartja a példaértékű kezdményezéseket, amelyek a gazdák összefogásán alapszanak, és az új KAP keretében várhatóan lesznek ezekre is kiemelt támogatási lehetőségek. Meggyőződése, hogy a mezőgazdaságban az igazi értéket az a hozzáadott érték jelenti, ami a feldolgozásból és értékesítésből keletkezik, ezért szorgalmazza, hogy ne feldolgozatlanul hagyja el a termék a térséget, a jövedelem ne máshol valósuljon meg, hanem helyben. A biztos éppen ezért kiváló kezményezésnek nevezte a keresztúri tejgyár beindítását és a Székely termék mozgalmat, mint mondta, tanulmányozni fogja, és akár már jövő tavasszal el fog látogatni a megyébe.


Csíkszereda, 2013. november 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774