A Kárpát-medencében értékesítenék a székely termékeket

Önkormányzatok társulását várja a Kárpát-medencei Hangya Európai Szövetkezet 

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Az áruforgalmat kívánja biztosítani a Kárpát-medencében a Hangya Európai Szövetkezet, a helyi termékeket piacra juttatni, ezzel megélhetést, munkahelyet teremteni helyi szinten. Ebben a rendszerben lennének szélesebb körben is értékesíthetők a székely termékek. A Kárpát-medencei Hangya Európai Szövetkezet magyarországi és erdélyi vállalkozások, szövetségek társulásával jött létre, és július 25-ig várják azon önkormányzatok szándéknyilatkozatát, amelyek társulni szeretnének.

Az önkormányzatokat a társulásra a magyarországi Füzesabony Város Önkormányzata kéri fel, Mészáros István programvezető, Szováta és Gyergyószentmiklós után, csütörtökön, július 3-án a csíkszeredai megyeházán is bemutatta a hálózatot, majd a konzultációs folyamat Kézdivásárhelyen zárul. A csíkszeredai találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Becze István megyei tanácsos, Madéfalva önkormányzatának képviselője, Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere, Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere és Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere, valamint Faragó László, a magyarországi Gyöngyös polgármestere.
Becze István, aki már a csoportosulás megalakulásának első lépéseinél jelen volt, elmondta, az egykor sikeresen működő hangya szövetkezetet szeretnék megújítani. Ez a hálózat munkahelyeket, megélhetést teremt, ezért Hargita Megye Tanácsa is támogatja. Borboly Csaba elnök is a megyei tanács támogatásáról biztosította a magyarországi szakembereket, mint mondta, a következő havi ülésen terítékre kerül Hargita Megye Tanácsának társulása az alakulathoz.
– A megyei tanács korábban is kezdeményező szerepet vállalt a helyi termelők, gazdák felkarolásában, termékeik piacra juttatásának segítésében, a szövetkezethez való társulása példaértékű lenne a helyi önkormányzatok számára – tette hozzá Barti Tihamér.
Mészáros István ismertette a szövetkezet célját, amely az, hogy minél előbb tudja saját hálózatát kiépíteni és elindítani, megoldani az áruforgalmat, a helyi termékek értékesítését a Kárpát-medencében. Mint megtudtuk, a szövetkezet magyarországi és erdélyi alapító tagokkal jött létre, de tervezik kiterjesztését a Felvidékre és Délvidékre is. A partnerség elve arra épül, hogy a területi egységek – a régiók és a települések – fejlesztése csak akkor valósulhat meg hatékonyan, ha a szereplők folyamatosan együttműködnek és célorientált kapcsolatokat alakítanak ki. Ez a szövetkezet tud európai uniós forrásokat is lehívni, mivel az EU a jövőben nem az egyéni vállalkozásokat, hanem az összetett folyamatokat támogatja – ismertette a programvezető. Továbbá Nyugat-Európa elszívó erejéről beszélt, amellyel szemben itt a legfontosabb feladat a népességmegtartás, ehhez élhető körülményeket, jövedelemforrást kell biztosítani a lakosságnak. Racionálisan kell tervezni és értéket teremteni, mondta. A partnerség közös tervezést, döntést és tevékenységet biztosít, amelyben minden település az adottságait kamatoztatja. Ez segíti a regionális egyenlőtlenségek csökkentését is a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásával, megfelelő tudással egyensúlyozza a társadalmi különbségeket – fejtette ki Mészáros István. A Hangya szövetkezet több évtizedes fennállása alatt bebizonyította, hogy a gazdasági fejlődés alapja, és ma is a tudásalapú gazdaságfejlesztésre van szükség, emelte ki a szakember.
A társulni kívánó önkormányzatok szándéknyilatkozatait július 25-ig várják, amely benyújtása nem jár semmilyen jogi vagy anyagi kötelezettséggel.

Csíkszereda, 2014. július 3.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774