A jogi viták helye nem a vásárban van

(0 Szavazat)44 megjelenítés

Levélben fordult Borboly Csaba a Székely termék védjeggyel rendelkező termelőkhöz, arra kérve őket, hogy ne hátráljanak meg semmilyen, jogvédettségre hivatkozó fenyegetés előtt, és figyelmesen olvassák el a fenyegetőző által felmutatott iratokat. Mindez annak kapcsán merült fel, hogy Hargita Megye Tanácsának illetékesei a nyár folyamán a Romániai Magyar Kézművesek facebook-oldalán (https://www.facebook.com/rmkezmuves) közzétett egyik bejegyzésből értesültek egy székelyudvarhelyi vásáron történt eseményről. 

A Székely termék védjegy használatára jogosult kézműveshez odament egy személy, és közölte vele, hogy nem árulhatja bizonyos termékét, mert az le van védve általa, és ha nem pakolja el a standról, hívja a rendőrséget, és megbüntetik. Mivel a szóban forgó bejegyzésben az információk hiányosak voltak, a megyei tanács munkatársai felvették a kapcsolatot a sértettel, de nem derült fény a fenyegetőző kilétére, mint ahogy arra sem, hogy pontosan mit védett le, melyik hivatalnál, illetve hogy milyen jogi alapja van az általa levédett termék kisajátításának. A kizárólagos használati jognak ugyanis több formája lehet, mint például márkalevédés vagy formatervezési mintaoltalom. A levédés jogi formái között nagy eltérések vannak, amelyek ténylegesen meghatározhatják a kizárólagos értékesítést.
Levelében Borboly Csaba hangsúlyozza, hogy ha nem egyeznek meg a formák, jelek, alkati sajátosságok, akkor a Székely termék védjeggyel rendelkező kézművesek nyugodtan forgalmazhatják azt a terméket, amit készítenek. Az elöljáró felkéri a márkanevet birtokló termelőket, hogy hasonló esetekben olvassák el figyelmesen, ki és milyen papírokkal fenyegetőzik, és ha egy mód van rá, szerezzék meg a szóban forgó iratok másolatát, mert kiderülhet, hogy alaptalan a vádaskodás, fenyegetőzés.
Bármilyen kérdés merül fel a fentiekkel kapcsolatban, vagy ha hasonló eset történik, az érintettek bizalommal fordulhatnak a megyei tanács alintézményéhez, a Hargita Megyei Agrárkamarához: Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, II. emelet, 245-ös iroda; telefon: 0751-177679, e-mail cím: agrarkamara@hargitamegye.ro

Csíkszereda, 2013. szeptember 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774