A jó együttműködés eredménye a Magyar Nyelv Napjának hivatalos ünneppé nyilvánítása

(0 Szavazat)23 megjelenítés

A jó együttműködés eredményének nevezte Borboly Csaba, hogy a parlament mindkét háza elfogadta azt a kezdeményezését, mely szerint november 13-át a Magyar Nyelv Napjának nyilvánították. Hargita Megye Tanácsának elnöke ezúton is köszöni az RMDSZ parlamenti frakcióinak és a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR), hogy beterjesztették és végigvitték a javaslatát.

– A megyei tanácsok szövetsége gyakran kikéri a tanácselnökök véleményét egy-egy törvényjavaslatról, és tavaly év végén figyeltem fel a bolgár nyelv napjáról szóló tervezetre. Tekintve, hogy Romániában több mint 1,2 millió magyar nemzetiségű polgár él, indokoltnak tartom, hogy minden évben november 13-án azokon a romániai településeken, ahol magyarok élnek, kulturális eseményekkel ünnepeljék a magyar nyelvet, a helyi önkormányzat támogatásával, egy időben a magyarországi és más országbeli rendezvényekkel. Erről szóló javaslatomat még a tavasszal elküldtem tanácselnök- és RMDSZ-es képviselő és szenátor kollégáimnak, akik beterjesztették és végigvitték, aminek nagyon örvendek, és köszönöm nekik. Meggyőződésem, hogy más alkalommal is felkarolják ötleteinket. Nem utolsósorban köszönöm Ferencz Angélának, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjének, hogy segített a javaslat összeállításában – nyilatkozta Borboly Csaba.

2011. szeptember 26-án a magyar Országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, ugyanis 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt. Románia Parlamentjének döntése nyomán ezentúl a romániai magyar közösségek is hivatalosan ünnepelhetnek ezen a napon, az önkormányzatok költségvetésükben pénzt irányozhatnak elő erre a célra.
Hargita Megye Tanácsa további módosító javaslatai megtekinthetők a következő linken: http://hargitamegye.ro/testulet/jogszabaly-modosito-javaslatok.html

Csíkszereda, 2015. október 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774