A helyi kultúrotthonokat is támogatná kalákakezdeményezésével Hargita Megye Tanácsa

Amatőr színjátszó-találkozót tartottak Farkaslakán

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa támogatásával és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében Farkaslakán, a felújított kultúrotthonban tartották Az ekhós szekér nyomában elnevezésű felnőtt amatőr színjátszó-találkozót november 16-án, szombaton. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere, Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, valamint Kovács Árpád, a Forrásközpont vezetője.

A házigazda település polgármestere köszöntötte az udvarhelyszéki színjátszó csoportokat, a zentai, budapesti és komáromi vendégeket, valamint a megyeelnököt. Kovács Lehel örömének adott hangot, hogy Hargita Megye Tanácsa támogatásával a nemrégiben felújított farkaslaki kultúrotthon lehet a helyszíne a színjátszó-találkozónak, hiszen az épület felújításakor az volt a céljuk, hogy teljen meg élettel a kultúrotthon, minél több kulturális rendezvénynek adhasson otthont.
Borboly Csaba beszédében felidézte a színjátszó csoportok vezetőivel két héttel korábban tartott székelyudvarhelyi egyeztetést, amelyen megismerhette a csoportok gondjait, problémáit. Elmondta: a továbbiakban is várja, hogy jelezzék igényeiket, mire van szükségük, milyen nehézségekkel küzdenek. Azt szeretné, ha minden kultúrotthon úgy nézne ki, mint a farkaslaki. A megyeelnök hangsúlyozta a közösségformálás fontosságát, amelyben a színjátszásnak fontos szerepe van, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy ezt az értékes munkát folytassák, hiszen a színjátszó csoportoknak erős hatásuk van a közösségre, teret kell tehát engedni minden olyan kezdeményezésnek, amely ezt célozza. Ehhez azonban infrastruktúrára is szükség van, éppen ezért Borboly Csaba bejelentette, hogy a megyei tanács kalákákra irányuló következő támogatásai a kulturális intézmények javítási munkálatait célozzák majd – a vidéki művelődési házak üzemeltetői pályázhatnak azokra a dolgokra, amelyek a kielégítő működéshez a legszükségesebbek: fűtési rendszerek, vizesblokkok, de például hangtechnikai eszközök is – így jobb körülmények között, megfelelőbb minőségben lesz elérhető a kultúra a közösségek számára.
– A közösségépítés a legfontosabb dolog ahhoz, hogy itthon meg tudjunk maradni, úgy, hogy jól érezzük magunkat. A kalákáknál megint csak a helyi önkormányzatok nyitottságára számítunk, kizárólag velük együttműködve valósíthatjuk meg a kitűzött célokat. Ezek közül pedig a legfontosabb, hogy a fiataloknak kedvük legyen itthon maradni – buzdította záró mondatával a hallgatóságot a megyeelnök.
Ezután László Judit, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa Kosztolányi Dezső A játék című versének elszavalásával hangolta rá a résztvevőket az előadásokra.
Az ünnepélyes megnyitó után elkezdődtek a színjátszó csoportok fellépései: a farkaslaki, agyagfalvi, gagyi, homoródkarácsonyfalvi, homoródújfalui, kápolnási, kecseti, kisgalambfalvi, kobátfalvi, lövétei, nagygalambfalvi, oklándi, oroszhegyi, rugonfalvi, siménfalvi, siklódi, szentegyházi, székelykeresztúri és a komárom-őrsújfalui.
A szereplések befejeztével Kovács Árpád, a Forrásközpont vezetője értékelte a találkozót. Eredményesnek nevezte az eseményt, megköszönte az udvarhelyszéki és a vendég színjátszó csoportoknak a részvételt és a fellépést. Elmondta: szeretné, ha új lendületet kapna ezentúl az amatőr színjátszás. Ugyanakkor ismertette a jövőbeni terveket, amelyek szerint a színjátszást el kell vinni olyan kis, eldugott településekre is, ahol ennek nincs hagyománya. A színjátszás közösségerősítő funkciója mellett fontosnak nevezte az utánpótlást, a vidéki kultúra jobb koordinálását, a vidéki kulturális programok összehangolását.


Farkaslaka, 2013. november 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774