A hátrányos helyzetűek támogatott foglalkoztatása mindenki számára hasznos

(0 Szavazat)78 megjelenítés

A fogyatékkal élők támogatott foglalkoztatása, a hátrányos helyzetűek társadalomba való integrálásának módszere volt terítéken azon a találkozón, amelyet kedden, április 29-én tartottak Csíkszeredában a Jakab Antal Konferenciaközpontban. A T-EST projekt eredményeinek exploatációs szemináriumát a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szervezte, amely szervezet szintén résztvevője a projektnek.

A jelenlevőket Elekes Zoltán vezérigazgató köszöntötte, aki elmondta, ez a találkozó jó alkalom a tudás, gyakorlatok, tapasztalatok átadására, célja a jó szakmai kapcsolatok és párbeszéd kialakítása. A Hargita megyeiek mellett aradi, marosvásárhelyi, bukaresti, jászvásári szakemberek is jelen voltak, akik többéves tapasztalattal rendelkeznek, és jó eredményeket tudnak felmutatni. Amint a vezérigazgató ismertette: az európai uniós finanszírozással megvalósuló projekt hatásaként egyértelmű minőségi javulás tapasztalható a fogyatékkal élők munkaerő-piaci hozzáférése terén Bulgáriában, Romániában és Törökországban szakképzés, munkahelyi tréning és a támogatott foglalkoztatás eszközei által.

Hargita Megye Tanácsa részéről Szabó Barna megyemenedzser szólalt fel, aki kifejtette, hogy ezen a téren Romániában mentalitásváltásra van szükség, ami többéves munkát jelent, ezért nagy hansúlyt kell fektetni a népszerűsítésre. Ennek fontosságáról beszéltek Borboly Csaba megyeelnökkel is, tette hozzá. Végül kifejtette, kíváncsian várja a projekt eredményeit, és jó munkát kívánt mindenkinek.

Ezt követően Gál Katalin szociális munkás bemutatta a T-EST projektet, amely hat ország tevékenységét egyesítette a fogyatékkal élők teljes körű hozzáférésének biztosítása érdekében az oktatás és a foglalkoztatottság terén.

A támogatott foglalkoztatás módszereit Hosszú Elvira pszichológus, szakmai értékelési szakértő mutatta be, amelynek célja a hátrányos helyzetűek segítése, emberi jogaik érvényesítése. Megtalálni a megfelelő személyt a megfelelő munkára azért fontos és hasznos az egész társadalomra nézve, mert az addig eltartott személyek a közösség hasznos tagjaivá válnak.

A bevált gyakorlatokról Banga Erzsébet beszélt a marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány részéről, amely 22 éve dolgozik a szakterületen, ma már több központban.

A délelőtti előadások után délután műhelymunkákon folytatódott a tevékenység, majd a jelenlevők összefoglalták a szeminárium következtetéseit.
 

Csíkszereda, 2014. április 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774