A határon túl is jó példa a Székely termék mozgalom

Magyarországi és helyi szakemberek találkoztak Csíkszeredában

(0 Szavazat)20 megjelenítés

A Debreceni Egyetem delegációját fogadták Csíkszeredában a megyeházán október 14-én Antal István parlamenti képviselő, valamint Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének és a Hargita Megyei Agrárkamarának a munkatársai. A találkozó célja az egymástól való tanulás, a jó példák megismerése volt. Márton István, a vidékfejlesztési egyesület elnöke bemutatta a Székely termék mozgalmat, az anyaországi professzorok pedig saját munkájukat ismertették.

Elsőként Antal István üdvözölte a jelenlevőket köszönetet mondva Hargita Megye Tanácsának, hogy helyet biztosított az eseménynek, illetve részt vállalt a szervezésben. Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese bemutatta a delegáció tagjait, akik több szakterületet képviseltek, mint például élelmiszertudomány, agrármarketing vagy gasztroenterológia. Továbbá elmondta, azzal a szándékkal érkeztek Székelyföldre, hogy egymást megismerjék és tanuljanak, erre jó példaként hozta fel a Góbé termékcsaládot és a Székely termék mozgalmat. Szándékuk az együttműködés, pályázatok révén próbálják felmérni a Kárpát-medencében az innovációs potenciált, az összmagyarságra kiterjedő fejlesztésekben gondolkodnak.
Márton István bemutatta a Székely termék mozgalmat, és a vidékfejlesztési egyesület megvalósításait ismertette megalakulásától mostanig. A szervezet a vidéki ember megsegítéséért jött létre, egy 2008–2009-es felmérés szerint Hargita megyében a többséget kitevő kisgazdáknak minél több információra és tudásra volt szükségük, aztán a termék értékesítésének megszervezésére. A Székely termék védjegyet 2009-ben védték le, amelyet a kézműves termékek kaphatnak meg, a védjegy jelenleg az Agrárkamara ügykezelésébe tartozik. Mára nyolcvan termelő több mint ötszáz terméke kapta meg a használati jogot. Ugyancsak az Agrárkamarán keresztül szerveztek felnőttképzéseket, ahol a tej, illetve a hús feldolgozását sajátíthatták el a gazdák. A vidékfejlesztési egyesületnek negyven önkormányzat tagja, köztük Hargita Megye Tanácsa is, a bevétele nyolcvan százalékát saját pályázataikra fordítják. Ezeket a megyében működő egyesületek kapják meg, többek között eszközbeszerzésre. Márton István beszámolt arról is, hogy a 2009-ben elindított hagyományos termékek kiállítását és vásárát mostanra már havonta megszervezik, ahol a részt vevő termelők száma megduplázódott a kezdeti létszámhoz képest.
Ábrahám Emma, az Agrárkamara vezetője kifejtette: mentalitásváltásra van szükség a vásárlók részéről is, illetve arról az elképzelésükről számolt be, hogy nyitni szeretnének az online marketing felé.
A magyarországi szakemberek előadásukban arról beszéltek, hogyan befolyásolta a fogyasztói szokásokat a gazdasági válság, illetve hogy új fejezet nyílik a marketingben, egyre inkább a digitális fogyasztók kerülnek előtérbe. Egy másik előadás az élelmiszerfejlesztés értékfelfedező szerepét mutatta be, a hagyomány és a tudomány ötvözését, melynek célja az egészség megőrzése.
A találkozón részt vettek a csíkszeredai Sapientia EMTE munkatársai is, akik szintén az élelmiszer-fejlesztő kísérleteikről számoltak be, és a Debreceni Egyetem munkatársaival az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

 

Csíkszereda, 2014. október 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774