A Hargita megyei lakosság egy éven belül teljes mértékben áttérhet a szelektív gyűjtésre

Célegyenesben az egységes hulladékgazdálkozási rendszer megvalósítása

(0 Szavazat)76 megjelenítés

Kevesebb mint egy év van hátra a Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere című projekt lebonyolításának határidejéig, amelynek megvalósítására az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Környezeti Szektoriális Operatív Program 2007–2013 révén nyert támogatást Hargita Megye Tanácsa. A több tíz millió euró értékű pályázat lebonyolítása során, 2015. november 30-ig a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamatot újraépítik, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig.

Erről tartott sajtótájékoztatót december 9-én, kedden a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke, valamint Zólya László projektmenedzser. Borboly Csaba nemcsak a környezetvédelem, hanem a munkahelyteremtés szempontjából is fontosnak nevezte a projektet, hiszen annak köszönhetően több mint 120 munkahely létesül majd. Másrészt európai uniós célkitűzés, hogy 2030-ra az újrahasznosítatlan hulladék mennyisége nulla legyen.
– E pályázat lebonyolításához a közintézmények és a lakosság összefogására van szükség. 2008-ban, amikor újdonsült megyeelnökként megörököltem a projektet, nagyon rosszul állt, nagyon lehetetlen helyzetből sikerült a jelenlegi szintre felhozni, s hála Istennek, most már jól haladunk vele – mondta a megyeelnök. Kitért a regionális hulladéktároló helyszínének kiválasztása körüli bonyodalmakra, az ellenkampányra, amelynek hatására sorra meghiúsult az összesen több mint tíz településen a tároló megépítésének terve. Végül Gyergyóremetén sikerült meggyőzni a lakosságot egy ilyen létesítmény hasznosságáról, ami nagymértékben Laczkó-Albert Elemér polgármester érdeme, jegyezte meg Borboly Csaba, megköszönve a községvezetőnek, illetve Korodi Attila és Rovana Plumb környezetvédelmi miniszternek a támogatást, valamint Barti Tihamér alelnöknek és Zólya László projektmenedzsernek a szívós munkát. – Nagyon sok izzadság van ebben a projektben, de sokat tanultam belőle mint politikus, azt, hogy hangsúlyt kell fektetni a társadalmasításra, a kibeszélésre.
Barti Tihamér kiemelte, hogy ez Hargita megye legnagyobb költségvetésű projektje, és nem mellékes az sem, hogy a 164 millió lejt nem helyi, hanem uniós forrásból fedezik.
– Úgy kell tekinteni erre a projektre, mint egy modernizáló tényezőre, ami egy lépés az ésszerű hulladékgazdálkodás irányába. Általa egy ökológiai bombát hatástalanítunk. A tudatosító kampányban számítunk a sajtó partnerségére, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztése a lakosság körében ezt igényli. A sajtó segítségével a lehető legnagyobb mértékben kiaknázhatók a projektben rejlő lehetőségek – jelentette ki az alelnök.
Zólya László összegezte a projekt lényegét . Hangsúlyozta, a legfőbb cél, hogy a lakossággal elfogadtassák: szelektíven kell gyűjteni a hulladékot, hogy újrahasznosíthassák, mert az jótékony hatással van a környezetre.

 

Csíkszereda, 2014. december 9.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774