A Hargita megyei helyzetről érdeklődtek a brit nagykövetség munkatársai

(0 Szavazat)30 megjelenítés

A csíkszeredai megyeházára látogatott Nagy-Britannia bukaresti nagykövetségének két munkatársa, Peter Thomas, a politikai osztály vezetője és munkatársa és Pompiliu Tamaș május 15-én, csütörtökön. A vendégek a megye viszonyairól tájékozódtak a Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével folytatott beszélgetésen. 

Érdeklődtek a közelgő európai parlamenti választásokra való helyi készülődésről, a magyar–román viszonyról és a kettős állampolgárságról is. A megyeelnök elmondta, hogy az RMDSZ Csíki Területi Szervezete elnökeként arra törekszik, hogy a térségben minél nagyobb számban elmenjenek szavazni, és azt hangsúlyozzák a magyar szavazóknak, hogy ha nincs megfelelő, erős képviselet akár Bukarestben, akár Brüsszelben, akkor könnyebben születnek magyarellenes döntések, visszavonhatnak korábban hozott, a magyarság számára pozitív törvényeket, rendeleteket. Erre példának hozta fel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karainak ügyét.
Borboly Csaba kitért a helyi magyar–román viszonyra is, és kiemelte, hogy Hargita Megye Tanácsa olyan együttműködésre törekszik, amely a megye lakóinak javát szolgálja. Ismertette azt a megyei tanács által megrendelt tavalyi felmérést, amely szerint a térségben a magyar és a román ajkú lakosság gondjai 90 százalékban azonosak, tehát párbeszéd útján közös megoldást kell keresni ezekre a problémákra, ezért is kezdeményezte a megyei tanács a jó együttélési kódex kidolgozását. A kutatásból az is kiderült, hogy mindkét csoport tagjainak többsége az esetlegesen előforduló etnikumközi feszültségekért a bukaresti nacionalista politikusokat és a központi román nyelvű médiát okolja.
– Bízom benne, hogy ezt a Hargita megyei gyakorlatot átveszik olyan megyék, ahol fordított az etnikai arány, mint ahogy mi is szeretnénk jó gyakorlatokat átvenni más térségekből – jelentette ki Borboly Csaba.
A megyeelnök a romániai jogrendszer hiányosságaira is felhívta a vendégek figyelmét, miszerint az a felfogás uralkodik az igazságszolgáltatásban és a politikumban egyaránt, hogy amit a törvény nem említ, az tilos. Emiatt Hargita Megye Tanácsának a törvényszék nem adott helyt olyan ügyekben, mint például a Sapientia egyetemmel való együttműködés vagy a megyezászlóról szóló határozat. A helyi autonómia elve sem érvényesül, pedig Románia aláírta és ratifikálta a Helyi Autonómiák Európai Chartáját, ecsetelte Borboly Csaba.
Az elöljáró kifejtette véleményét a kettős állampolgársággal kapcsolatban is. Szerinte az, hogy Magyarország megteremtette a kedvezményes honosítás lehetőségét a határon túli magyarok számára, előnyt jelenthet nemcsak a régiónak, hanem egész Európának is, főleg hogy az erdélyi magyarság sohasem hajlott a szélsőségek felé, amit az április 6-i magyar országgyűlési választások eredményei is bizonyítanak. Pozitívumként említette, hogy a román hatóságok nem gördítettek akadályt a magyar állampolgárság megszerzése elé. A két ország viszonyában segíthet a kettős állampolgárság, véli Borboly Csaba.
A találkozó végén a megyeelnök Hargita Megye Tanácsa projektjeiről, illetve a fenti témakörökről szóló háttéranyagot adott át vendégeinek, valamint egy Csíkszéket bemutató háromnyelvű kötetet.

Csíkszereda, 2014. május 15.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774