A Hargita megyei a legaktívabb önkormányzatok egyike a jogszabály-módosítások véleményezésében

Hargita Megye Tanácsának javaslatai a törvényhozásban

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa az elmúlt hónapban eljuttatta a munkatársai által megfogalmazott törvénymódosító javaslatokat László Attila RMDSZ-es szenátornak, aki a szenátus kulturális bizottságában dolgozik, illetve Klárik Attilának, szintén a szövetség szenátorának, aki a felsőház közigazgatási bizottságának tagja. 

A politikusok mindkét bizottságban a törvénytervezet elvetése mellett voksoltak a Hargita Megye Tanácsa által benyújtott javaslatok alapján, aminek eredményeként a törvénytervezetek negatív véleményezéssel kerülnek vitára a szenátus plénumában. Borboly Csaba megyeelnök ezúton is köszönetét fejezi ki az RMDSZ honatyáinak, hogy figyelembe vették az általa vezetett intézmény javaslatait, és közbenjárásukra bekerülhetnek azok a törvényalkotás folyamatába.
A Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) felkérte a megyei tanácsokat, hogy fogalmazzák meg a történelmi központok felújítására vonatkozó törvénytervezet tartalmával kapcsolatos észrevételeiket és módosító javaslataikat. Hargita Megye Tanácsa az általa benyújtott dokumentumban a szakértői konzultációk fontosságát hangsúlyozta, illetve a szoros határidők kerülését, mivel az felületes munkavégzést eredményezhet, és esetenként ronthat az épület állapotán. Javasolja egy országos rehabilitációs program létrehozását, amely meghatározza a finanszírozási forrást, illetve a helyi hatóságok kötelezettségeit a munkálatokban, mivel az engedélyeztetések sorában valamennyi érintett. Továbbá különbséget kell tenni a jóhiszemű tulajdonos és azok között, akik le akarják bontani az épületet, és olyan jogszabályokat kell életbe léptetni, hogy előbbieknek ne legyen teher az ingatlan birtoklása.
A jogalkotás folyamatában az UNCJR-nek lehetősége van az aktuális jogszabálytervezetek véleményezéséhez, amelyhez nézőpontokat, állásfoglalásokat küldhetnek be a megyei tanácsok, ezek az elmúlt egy hónapban mintegy 65 tervezethez kaptak hozzászólási lehetőséget. A 41 megyei tanácsból 15, a 65 tervezetre összesen 73 állásfoglalást továbbított a szövetségnek. A legaktívabb Vráncsa megye volt, húsz jogszabályhoz fűzte hozzá nézőpontját, Hargita megye pedig a harmadik, nyolc tervezet kapcsán juttatta el nézőpontját, három esetben egyedüliként. A megyei tanács számára ez lehetőség arra, hogy olyan problémákra hívhatja fel a központi döntéshozók figyelmét, amelyekkel a tevékenysége során találkozik, és elsősorban jogi megoldásokat javasoljon a gördülékenyebb munkavégzés érdekében, illetve a jogi procedúrák megkönnyítéséért. A nyolc tervezet, amelyekhez kifejtette nézőpontját Hargita Megye Tanácsa, kapcsolódnak a helyi közösségi érdekekhez, a tanács tevékenységéhez, működéséhez, és olyan területeket érintenek, mint az inkubátorházak, a kórházak számára a központi költségvetésből történő kiutalások, a gyermekek jogainak védelme és támogatása, legelők szervezése, igazgatása és kitermelése, földalap, személyszállítás és a történelmi központok rehabilitációja.

 

Csíkszereda, 2014. október 2.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774