A fiatalok foglalkoztatásának aktív támogatásáért szólalt fel Borboly Csaba Starsbourgban

Munkanélküliség a fiatalok körében – a forrásokat helyi és regionális szintre kellene leosztani

(0 Szavazat)61 megjelenítés

Strasbourgban tartották március 25–26-án az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusán belül működő Régiók Kamarája (Chamber of Regions) 26. ülését, amelyen a Régiók Bizottsága megbízásából részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljárót elkísérte ifjúsági szakértőként Ladó Tihamér Zsolt a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) részéről. 

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület pályázatot hirdetett meg ifjúsági és diákszervezetek számára, az erre beküldött munkák alapján választották ki azt a személyt, aki Borboly Csaba megyeelnökkel részt vett március 26-án azon a találkozón, amelynek témája a fiatalok foglalkoztatásának elősegítése volt oktatás és képzések által. Az elöljárót a Régiók Bizottsága állandó tagjaként beválasztották az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba, raportőrként Az európai felsőoktatás a világban címmel készített korábban jelentést (http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/).
A strasbourgi ülésen Borboly Csaba pozitív példákat mutatott be, és javaslatokat fogalmazott meg a témában. Korábbi jelentése is kiemeli, hogy a soknyelvű és soknemzetiségű Európában fontos szerep juthat azoknak a felsőoktatási intézményeknek, amelyek egynél több nyelven, beleértve a kisebbségi nyelveket is, nyújtanak képzést. A multikulturális közegekben legalább két európai nyelvvel ismerkedhetnek meg a hallgatók, amely vonzó lehet a külföldi diákok számára. Ezért hangsúlyozza a nyelvi készségek jelentőségét a felsőoktatás nemzetköziesítésére irányuló erőfeszítések szempontjából. Kiemelte a kisebbségi kultúra fontosságát, és a regionális egyetemek támogatásának szükségességét. 
Ismertette azokat a Hargita megyei kezdeményezéseket, amelyek a fiatalok foglalkoztatását érintik. Bemutatta a Hargita megyei kaláka gyerekeinkért elnevezésű akciót (http://kalaka.hargitamegye.ro/), amelynek során tanintézetekben közmunka eredményeként biztosítottak megfelelő körülményeket. Beszélt Hargita Megye Tanácsa azon kezdeményéséről, amely a gyakorlati szakoktatásra irányul, ezáltal a fiatalok különböző szakmákat tanulhatnak meg. Ez azért fontos, mert országos és megyei szinten is szakemberhiány van. Mint mondta, a megyei tanács dolgozik azon a progamon, amely a tehetséges fiatalok itthontartására, az elvándorlás csökkentésére irányul. A pályakezdő orvosoknak szolgálati lakást biztosítanak (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/ujabb-negy-szolgalati-lakast-adtak-at-szakorvosoknak-csikszeredaban.html), nyitottak az együttműködésre azokkal a fiatalokkal, akik külföldön szerzett tapasztalataikat itthon akarják kamatoztatni.
Kiemelte, hogy 2015-ben Kolozsvár lesz Európa Ifjúsági Fővárosa. A program keretében az lesz a cél, hogy a fiatalok szerepét erősítsék, és jobban bevonják őket a társadalmi életbe, a szükséges változtatásokba. Borboly Csaba közvetítette a Régiók Bizottsága álláspontját, miszerint helyi szinten kell orvosolni a fiatalok munkanélküliségének problémáját, ezt segítené, ha a forrásokat regionális és helyi szintre osztanák le. Kiemelte a magas színvonalú, elméleti és gyakorlati oktatáson alapuló gyakornoki programok indításának fontosságát ösztöndíjak biztosításával, amihez elengedhetetlen az oktatási intézmények és a vállalkozói szféra együttműködése. Olyan stratégiákat kell kidolgozni, amelyekkel támogatják a fiatalok kezdő vállalkozásait (start up). Hatékony munkaerő-elhelyező szolgáltatásra van szükség, ami kapcsolatot teremt az oktatási intézmények, a vállakozói szféra és a civilszervezetek között, ezáltal elősegíti a fiatalok elhelyezkedését a munkaerőpiacon. Fontos azoknak az online felületeknek a létrehozása, amelyek a fiatalok képzésére irányulnak, és elérhető mindenki számára anyagi és szociális helyzettől függetlenül. 
A kérdés összetett, amelynek megoldása nem egyszerű, összegzett az előadó. A fiatalok munkanélküliségének csökkentésében jelentős szerepük lehet a helyi, regionális, országos és európai intézményeknek a fiatalok képzésének, a munkahelyteremtés ösztönzésével, a fiatal vállalkozókat támogató programok kidolgozásával. A fiatalok elhelyezkedésének problémája prioritás az EU-ban, és a tagállamok együttesen kell fellépjenek orvoslására – fejtette ki a megyeelnök.  Ismertette Ladó Tihamér Zsolt javasolatait: a fiatal tanároknak biztosítsanak egységes bért az Európai Unióban, a vállalkozások pályázhassanak pályakezdők egy-két évi bérének a megtérítésére, továbbá uniós szinten támogassák a cégek és szakiskolák közti partnerségeket.        


Strasbourg, 2014. március 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774