A fiatal végzősöket és a hátrányos helyzetűeket segítenék

(0 Szavazat)95 megjelenítés

A fiatal végzősök elhelyezkedésének és a hátrányos helyzetűek társadalmi beilleszkedésének segítésére irányul a Progress projekt, más néven Young graduates and the Social Sector: developing new job opportunities (nem hivatalos fordítás: Fiatal végzősök és a társadalmi szféra: új munkalehetőségek feltárása), amelyhez idén csatlakozott Hargita Megye Tanácsa. A rövidebb nevén Progress projekt partnerei szeptember 16–17-én találkoztak a csehországi Zlín városában. Hargita Megye Tanácsát Gál Tünde és Lőrincz Csaba-Levente képviselték, akik sikeres tanácskozást tudnak maguk mögött. 

A találkozó célja a tapasztalacsere volt, amelynek során a mindennapokban jól működő megvalósításokat mutattak be. A résztvevők meglátogatták a zlíni Tomas Bata Egyetemet, amely prioritásként kezeli hallgatóinak elhelyezkedését tanulmányaik befejeztével. Ennek érdekében az intézmény honlapot működtet a munkaadók és -keresők számára, lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók és az alkalmazók kapcsolatba lépjenek egymással.
A projektpartnerek meglátogatták továbbá az IZAP egyesület által működtetett Slunecnice nappali központot, melynek tevékenysége a hátrányos helyzetűek társadalmi beilleszkedésének segítésére irányul. Programonként harminc személyt foglalkoztatnak, akik különféle tevékenységeken vesznek részt, úgymint sport, számítógép-kezelés, kézműveskedés, háztartás, de a személyes higiéniára vonatkozó tanácsokat is kapnak. Az egyesület egy műhelyt és egy kávézót is működtet, amelyek tevékenységét a programjaikban részt vevő hátrányos helyzetűek látják el. Az egyesület pénzügyi forrása a kézművestermékek eladása, a kávézó bevétele, kormánypénzek, illetve európai uniós támogatások.
A találkozó sikeres volt, olyan gyakorlatokat láttak, amelyek Hargita megyében is megvalósíthatók – vélik Hargita Megye Tanácsának munkatársai. A kutatási és irányítási módszerek, projektek fejlesztése, a civilszervezetek hatékony működése terén gazdagodtak ismereteik, amelyeket itthon hasznosítani tudnak. Csehországi tapasztalataik nyomán szorgalmazzák a civilszervezetek hatékonyabb részvételét a munkanélküliség visszaszorításában, a megyei tanács, a civilszervezetek, az oktatási intézmények együttműködését a munkalehetőségek feltárásában, a kommunikáció elősegítését a hátrányos helyzetűek társadalmi beilleszkedését illetően.

Csíkszereda, 2013. szeptember 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774