A fenntartható épületekről szóló jelentéséről tárgyalt Borboly Csaba raportőr

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Az Európai Bizottság Regionális Politika Főigazgatóságán tárgyalt Borboly Csaba Haapakka Merja városfejlesztéssel és területfejlesztéssel foglalkozó vezetővel, valamint Skaringer Mauddal, Matkó Mártonnal és Barets Benjaminnel. A Brüsszelben szervezett találkozó témája a Régiók Bizottságának (RB) fenntartható épületekkel kapcsolatos véleménytervezete volt, amelyet Hargita Megye Tanácsának elnöke készít, az RB raportőreként, és amely a testület áprilisi plenáris ülés napirendjén szerepel. 

Borboly Csaba véleménye szerint kiemelten fontos, hogy a regionális és helyi önkormányzatok szerepet kapjanak ezen a szakpolitikai területen. A főigazgatóság képviselői úgy látják, Romániának kiemelten kell támogatnia a középületek megújítását, figyelembe véve az RB-véleményben kifejtett elveket is, melyeket a helyi szakértőkkel, építészekkel, mérnökökkel folytatott egyeztetések alapján fogalmazott meg a raportőr. A kohéziós politika Romániában elő kell segítse a hátrányos helyzetű régiók felzárkózását, a szakpolitikát pedig a helyi lehetőségekhez és igényekhez kell igazítani, nem helyes megoldás, ha a legnagyobb gazdasági teljesítményű országok példáit veszik csak figyelembe a tervezéskor, hangzott el. A szakpolitikák gyakorlatba ültetésében a legfontosabb szereplők a helyi és regionális önkormányzatok, hangsúlyozta Borboly Csaba.
– A hagyományos építkezés érték! Ennek értelmében kidolgoztunk már egy műemlékvédelmi stratégiát, amely feltérképezi a meglévő épületeinket, felméri azok állapotát, koncepciókat tartalmaz a javításukra és védelmükre annak érdekében, hogy hatékonyan tudjuk használni azt, amink van. A stratégiánk elemeit belefoglaltam a készülő jelentésembe, így Hargita megyei elképzelések válhatnak az uniós szabályozás részévé, ami erősíti törekvéseinket – nyilatkozta a megyeelnök.
A megbeszélésen részt vett a raportőr szakértőjeként Csák László is.

 

Csíkszereda, 2015. február 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774