A csíkszéki és a gyergyószéki amatőr színjátszócsoportok képviselői találkoztak

„Ha közösen keresünk megoldást, mindenkinek több jut”

(0 Szavazat)84 megjelenítés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének kezdeményezésére találkoztak a csíkszéki és a gyergyószéki amatőr színjátszócsoportok képviselői Csíkszeredában november 25-én, hétfőn. Az eseménynek a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceterme adott otthont, ahol a jelenlevőket Ferencz Angéla, a kulturális központ menedzsere köszöntötte.

A Gyergyó térségében működő csoportokat Kassay L. Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója ismertette, egy korábbi udvarhelyszéki hasonló találkozóról a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai, Kovács Árpád igazgató és László Judit programfelelős számoltak be. A Hargita Megyei Kulturális Központ társintézményeinek képviselői mellett jelen volt Zonda Erika is, Hargita Megye Tanácsa Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője.
A találkozó célja az volt, hogy megbeszéljék, milyen nehézségekkel küzdenek a színjátszók, milyen együttműködések jöhetnek létre, illetve milyen anyagi forrásokhoz juthatnak. A jelenlegi helyzetről Csíkborzsova, Csíkcsomortán, Csíkdelne, Gyergyószentmiklós, Borszék, Orotva, Csíkszentgyörgy színjátszó csoportjainak képviselői beszéltek.
A csapatok közös témája a kiszállások finanszírozása, a partnerségek kialakítása, a tevékenységhez szükséges infrastruktúra biztosítása, a képzési lehetőségek, összegezte a beszámolók alapján Ferencz Angéla. Ezenkívül a tevékenység fontosságát hangsúlyozta, amelynek közösségfejlesztő, összerázó szerepe és esetenként karitatív célja van. László Judit is az amatőr színjátszás társadalmi jelentőségéről beszélt, mivel közösséget épít helyben és a térségben. A Hagyományőrzési Forrásközpont segítségéről biztosította a jelenlevőket, illetve a rendszeres találkozók fontosságára hívta fel a figyelmet, amely lendületet ad a további munkához.
Borboly Csaba megyeelnök szintén arról biztosította a csoportok képviselőit, hogy Hargita Megye Tanácsa a rendelkezésére álló eszközökkel segíti tevékenységüket. Mint mondta, ehhez szükségük van arra, hogy ismerjék az igényeket. Terveik szerint a csapatok támogatására pályázatot ír ki a jövőben a megyei tanács, illetve az iskolák felújítására irányuló kalákakezdeményezés (http://kalaka.hargitamegye.ro/) mintájára közösen elvégeznék az alapvető javításokat a kis, falusi kultúrotthonokon.
– Ha közösen keresünk megoldást, mindenkinek több jut – fogalmazta meg Borboly Csaba.
Legalább a megye területén, de tágabb régióban is be kellene mutatni az egyes előadásokat, ezzel is népszerűsítve a csoportokat, mondta a megyeelnök, illetve a marketing fontosságát hangsúlyozta, és azt tanácsolta a jelenlevőknek, hogy adjanak ötleteket egymásnak az igényességre törekedve.
Kovács Árpád igazgató mindenki segítségét kérte, hogy az igényeknek megfelelően tudják kialakítani a pályázatok módszertanát.


Csíkszereda, 2013. november 25.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774