A csíki polgármesterekkel találkozott Borbély László politikai alelnök

(0 Szavazat)27 megjelenítés

A csíki területi polgármesterekkel találkozott augusztus 14-én, szerdán Borbély László parlamenti képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke. A Hargita Megye Tanácsának székhelyén, a márványteremben tartott találkozón felszólalt Borboly Csaba, megyeelnök és Tánczos Barna szenátor is.

A találkozó célja sokrétű volt, elsősorban a regionalizációról, az RMDSZ aktuális politikai szerepéről, valamint az államelnök, Traian Băsescu nemrégiben elhangzott – az erdélyi magyarságra, valamint a magyarorszégi politikusok itteni látogatásaira vontakozó – kijelentéseinek értelmezése volt.

Az RMDSZ alelnöke, mint mondta, azért jött, hogy tájékoztassa a térség polgármestereit az aktuális helyzetről.

– Az elmúlt 23 év alatt, amióta szabadon választhatjuk meg a vezetőinket, megszokhattuk már, hogy a kijelentések hátterében politikai érdekek húzódnak meg. Az RMDSZ ezalatt az időszak alatt az egyetlen olyan politikai szervezet volt, amelynek sikerült egyben tartania a magyarságot – mondta Borbély László. Hozzátette: az RMDSZ már a kezdetek kezdetén megfogalmazta autonómiatörekvéseit. Siekrült ugyanakkor elérniük, hogy a kisebbségeket érintő döntések meghozatalában velük tárgyaljanak a többségiek.

– Nehéz időszak előtt állunk, választások következnek, és ez abból is látszik, hogy a román politikusok újra előveszik a magyar kártyát, ezt tette Băsescu is. Sajnos, egyre kevesebb közpénzre számíthatunk az államkasszából, ezért a 2014–2020-as időszakban az uniós pályázatok lehívására kell fektessük a hangsúlyt – fogalmazott a képviselő. A régiósítással kapcsoaltban elmondta, az RMDSZ az egyetlen párt, amelynek konkrét és jól összeállított elképzelése van.

Borboly Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy Hargita megye az a hely, ahol a legtöbb magyar szavazatra számíthatnak, emellett kitért a megyében évente megrendezendő nyári táborokra is.

– Csapatban és egymásért kell dolgozzunk, másként nem tudjuk véghezvinni a céljainkat. Ebben a nyári táborok is segítségünkre vannak, hiszen elsősorban a mi fiataljaink járnak oda. Hargita megye véleményére oda kell figyelni, mert sokat nyom a latban – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Tánczos Barna szenátor szintén az RMDSZ jelenlegi politikai helyzetére refelektált. Mint mondta, az a sajnálatos helyzet áll fenn, hogy nem tudnak beleszólni a kormányzásba, éppen ezért az Európa Parlamenti választásokra kell koncentrálniuk.

– A makrogazdasági mutatókból világosan látszik, hogy megnyirbálták a beruházási költésgvetéseket, amely lehetetlen helyzetbe taszította az önkormányzatokat. A magánszaktorban katasztrofális a helyzet, a munkanélküliségi ráta rég volt ilyen magas. Emellett megjelentek új adónemek, például a mezőgazdasággal foglalkozókat hihetetlen nagy terheknek vetették alá – közölte a szenátor.

A nyári táborokkal kapcsolatban a szenátor álláspontja az, hogy valamikor a táborok előadásai dialógusra épültek, ugyanolyan arányban hívtak meg román, magyarországi és erdélyi magyar politikusokat is. Sajnálatát fejezte ki, hogy mára a Tusványos és az EMI-tábor, valamint a marosfői nyári tábor is elszigetelt eseményekké váltak, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jövőre újra megindul a párbeszéd a felek között. Mint mondta, ha meghívnák, Marosfőre is ugyanolyan szívesen elmenne, mint bármelyik más táborba.

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba kiállt a Hargita Gyöngye ásványvíz mellett, amely az elmúlt időszakban sorozatos támadásoknak volt kitéve a romániai médiában. A megyei tanács elnöke elmondta, az intézményben ezentúl is ezzel az termékkel szolgálják ki a vendégeket, mert a Székely termék védjegyet is birtokló ásványvizet gyártó céget igazságtalanul feketítették be azzal, hogy egészségre káros anyagokat tartalmazó árut dobott piacra.

A találkozó végén – mintegy jelképes ajándékként és köszönetként Hargita megyétől –, Borboly Csaba a Hargita Kiadóhivatal Székely Könyvtár sorozatából néhány kötetet adott át Borbély Lászlónak.

Csíkszereda, 2013. augusztus 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774