A biztonságos természetjárásért dolgoznak

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Mozgalmas hétvégét tudhatnak maguk mögött Hargita Megye Tanácsa Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának csapatai. Szeptember 21-22-én biztonságos átkelőt alakítottak ki a Gyilkos-tónál, turistaösvények felújításán dolgoztak, jelzéseket festettek, információs anyagokkal látták el a menedékhelyeket. A szakemberek ismételten felhívják a figyelmet, hogy óvjuk a természetet, a felszereléseket a biztonságos túrázás érdekében. 

 Új átkelő a Gyilkos-tónál
A hegyimentők korábban jelezték, hogy elkorhadt a Kis-Békás-patakon átívelő függőhíd, veszélyes lett a patakon való átkelés, valamint tönkrement a Gyilkos-tónál levő, deszkákból épített átkelő. Hargita Megye Tanácsa Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának gyergyószentmiklósi csapata, látva a megnövekedett balesetveszélyt, igyekezett a turisták biztonsága érdekében azonnal cselekedni, és új drótkötélkorlátot helyeztek el az elkorhadt deszkaátkelő helyére. Mivel ez a szakasz sűrűn látogatott, különös figyelmet fordítanak a hegyimentők ezen ösvények tisztítására, járhatóvá tételére, az új biztonsági felszerelés is a minél egyszerűbb, biztonságosabb átkelést szolgálja.
A Hegyi és Barlangimentő Közszolgálat munkatársai kérik a turistákat, hogy legyenek figyelmesek ezen szakasz látogatásakor, és óvják a biztonsági felszereléseket.

Turistaösvény felújítása, jelzések festése
Nagy lépésekben halad a turistaösvények felújítása a Biztonságos hegyi turizmus elnevezésű program keretében, a tervek szerint idén újabb 200 km-t adnak át. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával megvalósuló projektnek nagy lelkesedéssel fogtak neki a hegyimentők, hetente több kilométer turistaösvényt mérnek fel, takarítanak meg, és látnak el új jelzésekkel.
Nagy lendülettel folyik a munka: Maroshévíz térségében tematizálják is a turistaösvényeket, Udvarhelyszéket Csíkszékkel idéntől újabb felújított ösvények kötik össze, Gyergyó térségében a befejezett Nagyhagymás hegység után a hegyimentők rátértek a nagyon elhanyagolt Görgényi-havasokra és a Gyergyói-havasokra.
A terepmunka végén digitalizálják a turistaösvényeket, erre pedig bizonylatot állít ki a turisztikai minisztérium. Az adatok digitális feldolgozása Hargita megyében több mint 900 kilométeren biztosít kiváló körülményeket a túrázáshoz.
A hegyimentők kérése, hogy a kihelyezett táblákat, oszlopokat ne rongáljuk, a turistajelzéssel ellátott fákat ne vágjuk ki, mert ezek baj esetén életet menthetnek.

Újabb lépések a hegyi menedékekért
Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata továbbgondolva a hegyi menedékek szerepkörét, újabb lépéseket tett azok megóvására a turisták biztonságának növelése érdekében. Hamarosan befejezik azt a munkát, amelynek során minden menedéket információs anyagokkal – turistakönyvek, térképek, az odavezető ösvényeket kiegészítő táblák - látnak el.
A hegyi menedékekre vonatkozóan számos pozitív visszajelzés érkezett a közszolgálathoz, az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a turisták gyakran látogatják, és viszonylag rendben is tartják. Sok esetben a hegyimentőknek is sikerült telefonos segítséget nyújtaniuk az eltévedt turistáknak, és a menedékhez irányítani őket, ahonnan biztonságosan lehozhatták. Éppen ezért ezeket a helyeket a baleset megelőzését szolgáló anyagokkal is ellátják.
A továbbiakban olyan információs anyagokat is kihelyeznek, amelyek megkönnyítik a tájékozódást, tartalmaznak hasznos telefonszámokat, a túrázáshoz szükséges információkat, valamint baj esetén a tennivalókat.
Az arra járókat arra kérik, a turistakönyvbe jegyezzék le, hogy mikor jártak ott, mennyi időt töltöttek el, hányan voltak és észrevételeiket, valamint tartsák szem előtt, hogy ezeknek a létesítményeknek életmentő szerepük van.

Csíkszereda, 2013. szeptember 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774