A balánbányai magyar kulturális szervezetek több figyelmet érdemelnek

(0 Szavazat)29 megjelenítés

A balánbányai kulturális élet témájával tartottak megbeszélést Hargita Megye Tanácsának munkatársai, az RMDSZ városi frakciója és a helyi kulturális élet szereplői március 2-án, hétfőn Balánbányán, a helyi Botorka Közművelődési Egyesület szervezésében. Borboly Csaba megyeelnök meghallgatta az érintettek igényeit, és közösen megvizsgálták annak lehetőségeit, miként tud a megyei tanács támogatást nyújtani. 

Ennek egyik formája a szakmai tanácsadás lehet, hangzott el. Ilyenek például az egyházaknak és civilszervezeteknek szóló pályázati programok, amelyeknek tapasztalatait a megyei tanács illetékesei átadhatják a balánbányaiaknak. Hargita Megye Tanácsának elnöke a helyi Ördögborda néptánccsoport kapcsán fontosnak nevezte, hogy az együttes a magyar kultúrát képviselje román rendezvényeken, és felvetette, hogy a törvények értelmében a helyi önkormányzat is hirdethet pályázati programot civilszervezetek számára, nemcsak a megyei tanács. Sándor Csaba, a tánccsoport vezetője ugyanis elmondta, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb fellépést vállalhatnak más településen, mert nem tudják fedezni az utazás költségeit, és évek óta nincs civilekszámára meghirdetett pályázat a helyi önkormányzatnál. Elhangzott az is, hogy a város segíthetné a tanulók házának működését is, hiszen az intézmény minden nagyobb kulturális eseményére műsort állít össze.
Szó esett továbbá a helyi magyar iskola helyzetéről, a kultúrház működéséről, valamint a Kőbányával való testvérkapcsolat felfrissítéséről. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a balánbányai civilszervezetek és a városi tanács RMDSZ-frakciója közti rendszeres egyeztetésére van szükség, hiszen az ott élő, kisebbségben lévő magyarság kultúra, oktatás és egyházi élet terén kifejtett tevékenysége meghatározó a településen, ami külön figyelmet érdemel.
A tanácskozás célja a város kulturális életének fellendítése volt, amiben a megyei tanács és a helyi RMDSZ igyekszik segíteni.

 

Csíkszereda, 2015. március 2.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774