1989 hőseire emlékeztek Csíkszeredában

Szolidaritás nélkül nincs jól működő társadalom

(0 Szavazat)49 megjelenítés

Ünnepi megemlékezést szervezett az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az 1989-es decemberi forradalomról és annak értékeiről, illetve olyan csíkszeredaiakról, mint Müller László, aki életét adta a szabadságért december 21-én Csíkszeredában, a Szabadság téren. 

A megemlékezést Darvas-Kozma József esperes Márton Áron püspök szavaival nyitotta meg, miszerint minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni. S addig él, amíg életét saját erejével tudja táplálni. Az esperes kiemelte, a jogaink védelmében minden időben ki kell állnunk.
Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és Hargita Megye Tanácsának elnöke ünnepi beszédében méltatta 1989 hőseit, elmondta, függetlenül az utólagos értelmezésektől, elméletektől, azon a napon az ország lakossága szolidaritást érzett és vállalt az ott elesettekkel, az utcára vonulókkal, nemzetiségre való tekintet nélkül. – A sors úgy hozta, hogy pont egy magyar ember és az érte Temesváron kialakult erős szolidaritás indította el a forradalmat. Tőkés László neve bekerült Románia történelmébe, és erre is kell emlékeznünk! A székelység történelmének is része, ezért is a 181-es oldalon szerepel A székelység története című történelemkönyvünkben, hogy fiataljaink ne feledjék: a magyarságnak Románia modern történelmében is van, amiért büszkének lennie! Ugyancsak emlékeznünk kell az akkor 18 éves Müller Lászlóra is, a csíkszeredai áldozatra. Ők hittek a változás szükségességében, hittek igazukban, és összefogásuk példa mindannyiunk számára. Szolidaritás nélkül nincs jól működő társadalom, ezért is az 1989-es forradalom szellemét tovább kell éltetni, őriznünk kell emlékét, és nekünk, politikusoknak is arra kellene nap mint nap törekednünk, hogy az emberek ne ábránduljanak ki az 1989-ben vallott eszmékből, ne becsüljék alá mindazt, amiért akkor sokan hajlandóak voltak akár az életüket is áldozni, ne forduljanak el a közügyektől, a politikától – emelte ki Borboly Csaba.
Füleki Zoltán, a csíkszeredai városi RMDSZ elnöke magyar és román nyelven is felolvasta a Sepsiszentgyörgyön megfogalmazott, a kormányhoz címzett, tíz pontba foglalt petíciót: Petíció Románia kormányához

Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy Románia kormánya arra használja a hatalmat, hogy elnémítsa, megsemmisítse, megalázza és ellehetetlenítse a kisebbségeket. A XXI században, az Európai Unió tagjaként az a magatartás, mely üldöz egy kisebbségi nyelvet és szimbólumot, börtönnel fenyegeti a kisebbségi vezetőket, visszaállamosít, valamint szisztematikusan uszít az erdélyi magyarság ellen, nem méltó ahhoz a Romániához, mely 25 éve lerázta magáról a diktatúra, az elnyomás láncait és a szabadság, a jogállamiság és az önkifejezés szabadsága mellett tette le a voksát.
Székelyföld lakóinak nevében a következőket kérjük Románia kormányától:
1. Ne szítsák az ellentéteket a Székelyföldön élő románok és magyarok között azzal, hogy elemi jogokat vitatnak el a magyar közösség tagjaitól!
2. Olyan törvényeket fogadjanak el, melyek lehetővé teszik a székelyföldi magyar közösség szimbólumainak használatát, identitásának, nyelvének és kultúrájának a megőrzését!
3. Hagyjanak fel a székely zászló, a magyar feliratok és a magyar himnusz üldözésével!
4. Tartsák tiszteletben a tulajdont, adják vissza a Mikót a református egyháznak és adják vissza mindazt, amit államosítottak!
5. Tegyék lehetővé az érdemi párbeszédet Székelyföld autonómiáról annak érdekében, hogy megnyugtatóan lehessen rendezni az székelyföldi magyarság sorsát!
6. Adjanak kulturális autonómiát az Erdélyben élő magyaroknak!
7. Hozzák létre a magyar kart a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen!
8. Tegyék lehetővé, hogy a román nyelv mellett a magyar nyelv is legyen regionális hivatalos nyelv Székelyföldön!
9. Vessenek véget a székelyföldi gazdasági bojkottnak!
10. Romániának a kisebbségek, így a székelység is ugyanolyan alkotó része, mint a többségi nemzet. Mi is itt akarunk élni, mi is otthonunknak akarjuk érezni Romániát. Tegyenek róla, hogy ne megtűrt idegenekként gondoljanak ránk, hanem teljes jogú polgárokként lehessünk ennek az országnak az állampolgárai.
Az ünnepség a román himnusz meghallgatásával folytatódott, majd a jelenlévők együtt imádkoztak a forradalomban elhunyt hősökért.
Az esemény fénypontjaként a jelenlévő csíkszéki kórusok – Csíkszentkirály, Csíkszentlélek, Csíkszentsimon, Csíksomlyó, Csíkszereda, Csíkszentgyörgy, Csíkmadaras, Balánbánya, Csíkszentdomokos, Szépvíz, Borzsova, Madéfalva, Madaras, Csíkrákos, Tusnádfürdő   – tagjai és az összegyűlt ünneplők együtt énekelték el a magyar és a székely himnuszt.
Az ünnepség fényét Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar emelte.


Csíkszereda, 2014. december 21.    

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774