Közel négyszáz program várja a Hargita megyeieket és vendégeiket

Május 31.–június 10. között zajlik a XV. Hargitai Megyenapok 

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Az eddigieknél színesebb és szerteágazóbb programmal várják a Hargita megyeieket és az ide látogatókat a XV. Hargitai Megyenapokra, a rendezvénysorozatot május 31.–június 10. között tartják. Az idei rendezvény különlegessége, hogy ebben az időszakban, június 1-jén látogat Ferenc pápa Csíksomlyóra, illetve egy héttel később, június 8-án tartják a pünkösdi búcsút. A rendezvénysorozat előkészítésében mindezt figyelembe vették a szervezők, a részletes programot Csíkszeredában a Megyeháza Galériában megtartott sajtótájékoztatón ismertették május 28-án.

A jelenlevőket Ferencz Angéla, Hargita Megye Tanácsának alintézménye, a rendezvénysorozatot koordináló Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) vezetője köszöntötte.  

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnök elmondta, a megyenapokat 2000-től tartják, a rendezvényt Zsombori Vilmos korábbi megyeelnök honosította meg, az ötlet egyik testvérmegyétől, a magyarországi Somogy megyétől származik. Az idei évet és az idei rendezvényt különlegessé teszi Ferenc pápa látogatása, mondta, ezért nagyobb érdeklődésre számítanak a rendezvényen, így a megyei tanács költségvetéséből idén nagyobb összeget különítettek el a szervezésre. Úgy fogalmazott: a Hargitai Megyenapok jó alkalom arra, hogy a különböző programoknak köszönhetően koncentráltan bemutatkozzon a térség. Az idei a rendezvénysorozat 15. kiadása, a szervezés is egyre profibb, idén közel négyszáz program várja az érdeklődőket, mondta a megyeelnök, és reményét fejezte ki, hogy minden alkalom értéket teremt.

Ferencz Angéla ismertette a műsorfüzetet, amelynek egy praktikus, zsebbe is tehető formátumot terveztek. Hargita Megye Tanácsának alintézményei a megye minden térségéből összegyűjtötték a programokat, és a műsorfüzet egy hasznos ajánlóval indít, illetve egy térképet is csatoltak hozza. A színes programkínálatnak köszönhetően, hisszük hogy érdemes lesz Hargita megyében maradni a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú között, fogalmazott Ferencz Angéla, illetve meggyőződését fejezte ki, hogy a rendezvény a térség gazdaságának és turizmusának egyaránt motorja lesz. A HMKK vezetője példaként a rituálékat hozta fel, amikor – a néprajzkutatók szerint – mindenki egyenlő és megtapasztalja a közösséghez tartozás élményét, ugyanakkor egy küszöb is mindenki életében. Úgy vélekedett, a pápalátogatásra, a megyenapokra való készülődés egy közösséggé kovácsolta a munkában résztvevőket – nem véletlen a rendezvény mottója sem: Járjunk együtt! -, és reményét fejezte ki, hogy az események után mindannyian megerősödve lépnek tovább.

A gazdag programkínálatot ismertették Udvarhely, Gyergyó és Csík térségében is.

Az udvarhelyszéki programokat a Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója, Bartalis Izabella és munkatársa, Salló Szilárd ismertették. A néptánc és népzenei előadások mellett gyermekprogramok is lesznek, illetve a tájházak napját kiszélesítették tájházak hetére, és az egyes helyszíneken kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket.

A gyergyószéki programok is bővültek idén, lefödik az egész térséget, számolt be a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ munkatársa, Csergő Mária. Programjaik bemutatják a térség kulturális értékeit, lesz fotókiállítás, gyerekeknek szóló előadások, komolyzenei koncertek, de kapcsolódik a rendezvénysorozathoz a Ditrói Lovasnapok is.

Összesen 18 túrát és zarándoklatot szervez a Hargita Megye Tanácsa tagságával létrejött Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Mária Út Egyesület és a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE). Ezek gyalogosan vagy kerékpárral bejárható túrák, a könnyebbekhez idősebbek és kisgyerekesek is csatlakozhatnak, de a közepes nehézségűek sem haladják meg a húsz km-t, ismertette a csíkszéki EKE részéről Bölöni Sándor. Molnár Sándor a Mária Út Egyesület képviseletében elmondta, a programfüzet segítséget nyújt a helyieknek és az ide látogatóknak egyaránt. Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője közösségi beruházásnak nevezte ezt a periódust. Ismertette a Visit Hargita telefonos applikációt, amely a szálláshelyeket, kulturális és szabadidős programokat, gasztronómiát, turisztikai látnivalókat összesíti, ami nagy segítséget nyújt a tájékozódásban.

Prigye Kinga a csíkszeredai önkormányzat részéről ismertette az Origo programmagazin különszámát, amelyben egy várostérkép is helyet kapott. A városban körülbelül húsz program lesz, ezek többnyire belépősök, amelyekre előzetesen lehet jegyet váltani a csíkszeredai Petőfi Mozi jegypénztárában, vagy online a bilete.ro-n. Lesz hagyományos termékvásár Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében, június 3-án gyereknap, bemutatkozik a téren és a parkban a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, lesz Csűrdöngölő, szabadtéri kiállítás és műtermi séta a HMKK szervezésében, illetve számos magyarországi fellépő látogat a térségbe.

A programfüzet és az esemény facebook-oldala magyarul, románul és angolul is elkészült, a magyar nyelvű változatok az alábbi linkeken tanulmányozhatók:

https://issuu.com/hargita_kultura/docs/hargitaimegyenapokmusorfuzet2019_ff5633adc6f788

https://www.facebook.com/megyenapok/

 

Csíkszereda, 2019. május 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774