Közel kétmillió lej udvarhelyszéki egyházi ingatlanok építésére, felújítására

Sok településen az egyház az egyetlen intézmény

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Összesen közel kétmillió lej támogatást hagyott jóvá Hargita Megye Tanácsa udvarhelyszéki templomok, egyházi épületek felújítására, építésére az áprilisi soros ülésén, a térségből 111 pályázat nyert – mondta el Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az ebben a témában tartott székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján, május 10-én, kedden. A tájékoztatóval egybekötötték a kedvezményezettekkel való szerződés-aláírást, így jelen volt Mátyás Károly római katolikus főesperes, valamint Kántor Csaba református és Simó Sándor unitárius esperes. A templomok és más egyházi épületek építése, felújítása mellett pályázni lehetett harangok automatizálására, toronyórák javítására, fűtésrendszerek kiépítésére a templomokban, továbbá ravatalozók, gyermektáborozó helyek építésére, felújítására.

– Sok településen az egyetlen közösségszervező erőt az egyházak jelentik, nemcsak a hitélet, hanem más közösségi tevékenységek terén is. Ugyanazokat az embereket szolgáljuk, ezért fontos Hargita Megye Tanácsa és az egyházak stratégiai partnersége, együttgondolkodása – jelentette ki Borboly Csaba. Hangsúlyozta: nemcsak templomokról, hanem más közösségi terekről is szólnak a megyei tanács pályázati támogatásai, ami együtt óriási közösségszervező erővel bír. – Egyházaink nélkül nem fogott volna össze a 650 gazda Székelykeresztúron és környékén. Több helységben délutáni oktatást szervez az egyház, másutt labdarúgócsapatot is működtet. Nem utolsósorban a műemlék templomok turistákat vonzanak a térségbe, ami hatással van a gazdaságra – sorolta a példákat a megyeelnök megemlítve a másik, egyházi tevékenységekre szóló pályázatot, amellyel ifjúsági rendezvények, zarándokprogramok és táborok, ökumenikus találkozók, egyházi vonatkozású évfordulós ünnepségek, szociális és családsegítő programok szervezésére lehet  támogatást igényelni. Borboly Csaba hozzátette, hogy az egyházaknak a kulturális, ifjúsági, időseknek vagy a népviseletek beszerzésére szóló pályázatokon is jelentkezhettek. – Kalákában dolgozunk, azaz önrészre van szükség. Elismerés jár a lelkészeknek, akiknek hitéleti tevékenységük mellett komoly összegeket kell menedzselniük. Kitartást kívánok nekik – mondta.

Kántor Csaba református esperes méltatta a megyei tanács és az egyházak közötti együttműködést megjegyezve: más megyében nem ez tapasztalható önkormányzatok és egyházak között.

– Ezek a támogatások közösségépítő és -megtartó hatásúak, ugyanakkor felelősséget jelentenek. Kistelepüléseken sokszor az egyedüli intézmény az egyház, sokaknak ez az egyedüli kapaszkodójuk. Örömteli, hogy nemcsak ravatalozók építése folyik, hanem gyerektáboroké is, és hogy a támogatás keretösszege évről évre növekedik – mondta a református esperes.

Simó Sándor unitárius esperes szerint az a kijelentés, mely szerint az egyház számos kistelepülésen az egyetlen intézmény, kétszeresen igaz az unitáriusokra.

– Székelyudvarhelyen a templom fűtésrendszerének kialakítását folytatjuk a támogatásból, több településen a templomot javítjuk belőle. Méltányolandó, hogy Hargita Megye Tanácsa mindezáltal hozzájárul, hogy fiatal házasok kisfalvakban éljenek, tesz az elöregedés ellen – jelentette ki az unitárius esperes.

Mátyás Károly római katolikus főesperes szintén megjegyezte: egyedi helyzetben van Hargita megye az egyháztámogatások terén, azok mértéke ugyanis országos viszonylatban jelentős, felekezetre való tekintet nélkül.

Borboly Csaba közölte, hogy a most kiutalt pénzt év végéig el kell költeni, és a félévi költségvetés-kiigazítás nyomán ősszel újabb pályázati kiírások várhatók. Megemlítette, hogy rendszerint nemcsak a pályázatokkal, hanem a helyi önkormányzatokon keresztül, leosztással is juttatnak egyházi épületeknek támogatást.

Mellékeltük az udvarhelyszéki támogatások táblázatát.

Csíkszereda, 2016. május 10.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774