Közel egymillió lejes támogatás a Gyulafehérvári Caritasnak

A Hargita megyei szociális háló kiemelkedő az országban

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa idén is jelentős összeggel támogatja a Gyulafehérvári Caritas megyénkbeli szervezetét. A közel egymillió lejes támogatásról szeptember 26-án, szerdán délután sajtótájékoztatón számoltak be Csíkszerdában. A Gyulafehérvári Caritas részéről Péter György, a Caritas szociomedikális ágazat vezetője és Demeter Zsuzsa, programkoordinátor, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság képviseletében Basa Jolán beszélt a sikeres együttműködésről, és az idei év megvalósításairól.

Az előző évekhez hasonlóan, Hargita Megye Tanácsa 2018-ban is támogatja a Gyulafehérvári Caritas tevékenységét. A 17 évre visszanyúló együttműködés eredményeként idén 966 662 lejjel egészíti ki 11, Hargita megyében működő program költségvetését. Ebben benne van 12 nyertes pályázat is, melyből tizet Hargita Megye Tanácsa alintézménye, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság finanszíroz.

– Folyamatosan próbálunk arra odafigyelni, hogy a közösségi összefogásban létrejövő ellátást tudjuk támogatni a költségvetési nehézségek ellenére is. A szociális tevékenység szempontjából az, ami megvalósul az példaértékű és megyénk számára fontos feladat – fogalmazott a sajtótájékoztatón Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Megítélése szerint a kormány felelőtlen magatartása miatt idén is nehéz helyzetben van a gyermekvédelmi vezérigazgatóság, közel 12 millió lej hiányzik, ennek ellenére igyekeztek erőn felül támogatni a Gyulafehérvári Caritas programjait.

– Az önzetlen munka, ami kifejtésre kerül a Caritas munkatársai és önkéntesei által, nem kerülhet veszélybe és a továbbiakban is meg kell keressük rá a forrásokat. Mindez nem csak az ellátás szempontjából fontos, hanem lelkileg is megerősíti az idős, egyedül élőket, ami a magas külföldön dolgozók számának velejárója. Bárki, aki ebben a megyében gyereket vállal, vagy idős hozzátartozója van, érezze, hogy az biztonságban van, ezen dolgozunk karöltve a Gyulafehérvári Caritas munkatársaival, akiknek köszönöm áldozatkész munkájukat!  – hangsúlyozta a megyeelnök.

A Gyulafehérvári Caritas képviseletében Péter György és Demeter Zsuzsa ismertette a megyei tanács által kapott támogatási összegeket:

A legnagyobb összeget, összesen 425 000 lejt, Hargita Megye Tanácsa idén is a Gyulafehérvári Caritas Otthoni beteggondozó szolgálatának ítélte oda, amely a megye 66 településén megközelítőleg 3500 személynek biztosít egészségügyi alapápolást és szakápolást, valamint háztartási segítséget az arra rászorulóknak.

A második legnagyobb összegű támogatást (349 800 lej) a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona kapta.

Összesen 189 hátrányos helyzetű gyermek számára működtet a Gyulafehérvári Caritas hét településén (Etéd, Korond, Siménfalva, Újszékely, Zetelaka, Felsősófalva, Nagygalambfalva) nappali foglalkoztató központot, ahol szakképzett pedagógusok foglalkoznak délutánonként hétfőtől csütörtökig. A program működtetéséhez 93 807 lej támogatást nyújtott Hargita Megye Tanácsa.

Négy község hat elszigetelt településén (Gyimesközéplok – Farkaspalló; Gyergyószárhegy – Güdüc; Farkaslaka – Székelypálfava; Gyergyótölgyes – Hágótő, Récefalva, Péntekpataka) működik Falugondnoki Szolgálat, amely 35 500 lejes támogatásban részesült. A program célja a hátrányos helyzet7, szolgáltatáshiányos kistelepülések esélyegyenlőségének növelése.

A Családsegítő Szolgálat működéséhez 26 990 lejjel járul hozzá Hargita Megye Tanácsa. A szolgálat munkatársai Hargita megyében 21 településen vannak jelen. A támogatás olyan programok megszervezéséhez járul hozzá, mint a nyári iskola, családi nap és az idősek világnapján tartott ünnepségek.

A Fogyatékossággal élőket támogató szolgálat Hargita megye öt településén (Csíkszereda, Csíkszentsimon, Gyergyószentmiklós, Gyergyócsomafalva, Székelyudvarhely) kínál tanácsadást, figyelemfelkeltő és érzékenyítő programokat, nyári táborokat fogyatékkal élőknek. Hargita Megye Tanácsa a szolgálat tevékenyégét idén 13 180 lejjel támogatja.

Csíkszereda, 2018. szeptember 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774