Közel 600 diák vett részt a tanulmányúton

Gazdag programkínálat a helyi élelmiszerek országos napja alkalmából

(0 Szavazat)36 megjelenítés

A helyi élelmiszerek országos napja alkalmából Hargita megye 15 iskolájából közel 600 diák vett részt október 15-16. között a csíkszentdomokosi tanulmányúton, ahol az egészséges táplálkozás fontosságáról hallhattak előadást, ugyanakkor meglátogatták a Székelyföldi Vadásznapok alkalmával megnyitott trófea kiállítást és felkeresték a Márton Áron Múzeumot is.

Hargita Megye Tanácsa a 2018-as évet az Ifjúság Évének nyilvánította, ennek jegyében idén még több rendezvény és program szól a fiatalok, diákok részére. A tavaly nyáron megjelent 168-as törvény október 10-ét a román élelmiszertermékek nemzeti napjává nyilvánította. Ennek jegyében szervezték meg a tanulmányi kirándulást, amelybe bekapcsolódott a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium, a Xántus János Általános Iskola, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpont, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola, a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola, a csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola, a szentegyházi Mártonffy János Általános Iskola, a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola, a székelyderzsi János Zsigmond Általános Iskola, a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola, a maroshévízi O.C. Tăslăuanu Szakközépiskola, a vaslábi Teodor Chindea Általános Iskola és a gyergyóhollói iskola.

A csíkszentdomokosi vadászati kiállítást a fiataloknak Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere és egy igazi vadász ismertette: vaddisznó, vadmacska, hiúz, szarvas, őz, farkas, róka, medve-trófeákat csodálhattak meg és megtekinthették a rajzpályázatra beérkezett munkákat.

A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum huszadik századi időutazásra és elmélkedésre invitálta a látogatókat, újra és újra körüljárva Márton Áron életének „titkát”: miként válhatott egy egyszerű parasztfiú korának éleslátású, nyitott szívű és csalhatatlan igazságérzetű szellemi, lelki vezetőjévé.

A tanulmányi nap során néhány csoport meglátogatta a madéfalvi gyümölcsprés-műhelyt is, betekintést nyerve a munkafolyamatba.

Ezen kívül Szász Hunor dietetikus az egészséges táplálkozásról tartott előadást,  Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője és Bertóti Zsolt a biztonságos hegyi túrázásról, míg Demeter László és Miklós Réka biológusok az élővilágról, ritka növény- és állatfajokról tartottak előadást.

A Hargita Megye Tanácsa által megvalósult program sikeréhez hozzájárult a Nimród Vadászegyesület, Csíkszentdomokos Polgármesteri Hivatala, a Márton Áron Múzeum, a Csíkszeredai Sport-, Vadász- és Horgász Egyesület valamint a csíkszentdomokosi kultúrotthon. Köszönet a tanintézeteknek, pedagógusoknak, hogy bekapcsolódtak a diákokkal az eseménybe!

A tanulmányútról készült fotók megtekinthetők Hargita Megye Tanácsa közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/pg/hargitamegye/photos/?tab=album&album_id=2198546610169065

Csíkszereda, 2018. október 16.


[ Ifjusági hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774