Közel 25 millió lej értékű pályázatot nyújtott be a csíkszeredai kórház és Hargita Megye Tanácsa

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és működtető intézménye, Hargita Megye Tanácsa benyújtotta az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjában (POIM) a koronavírus elleni védekezés költségeinek megtérítésére, illetve egyes eszközök, gyógyszerek beszerzésére vonatkozó, 24 594 558 lej összértékű pályázatát. 

(0 Szavazat)14 megjelenítés

A Covid-19 okozta egészségügyi helyzet kezelési kapacitását hívatott növelni az a pályázati lehetőség, amelyet az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjában nyitottak meg, és amelynek keretében Hargita Megye Tanácsával partnerségben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is benyújtotta a pályázatát július 3-án. A projekt összértéke 24 594 558 lej. A pályázat keretében – a megszabott feltételek teljesítése mellett – megtérítik a kórházaknak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett anyagi erőfeszítést a február 1-e és december 31-e közötti időszakra. Ugyanakkor támogatást lehet nyerni további, a védekezést és megelőzést, illetve a kezelést segítő fogyóanyagok, védőfelszerelés és orvosi eszközök beszerzésére is. 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház projektjében orvosi eszközökre (fogászati egység, röntgengép-kiegészítők), gyógyszerekre, reagensekre, fogyóeszközökre (például maszkok, védőruházat, cipőtakaró, fejtakaró, védőoverall, védőálarc, védőszemüvegek) igényel térítést. Emellett, ha a pályázat finanszírozást nyer, a kapott összegből további fertőtlenítő- és tisztítószereket, orvosi eszközöket (többek között lélegeztetőgép, hemodialízis-gép, Real Time PCR-gép, életfunkciókat ellenőrző monitor, injektomat, mikroszkóp, intenzív terápiás ágy), gyógyszereket és fogyóanyagot (védőruházat, tisztítóeszközök) vásárol a kórház.

„A koronavírus-járvány mindenkit meglepetésként ért, minket is, de mivel hozzánk az ország többi részéhez viszonyítva később ért el a megbetegedési hullám, volt időnk megfelelően felkészülni védőruházattal és gyógyszerekkel a személyzetünk és pácienseink számára. Sok adományt kaptunk, a felkészülés azonban így is nagy anyagi erőfeszítés volt a kórháznak. A pályázat összeállításakor nemcsak az elköltött összegek visszaszerzését tartottuk szem előtt, hanem a tervezett vásárlásoknál az intézmény fejlesztésének szempontjait is” – fejtette ki dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

„A járvány megjelenése óta megfeszített tempóban dolgoztunk, a megyei tanács és a kórház munkaközössége egyaránt. Pénzeket csoportosítottunk át, adománygyűjtést szerveztünk, bevontuk a közösség minden rétegét, mobilkórházat építettünk, hogy a betegeket megfelelően el tudjuk látni, számos intézkedést hoztunk a lakosság biztonsága érdekében. Remélem, hogy az elsők között lesz a pályázat, és ezzel megtérülnek azok a költségek, amit eddig a kórház a járvány elleni védekezésre és a gyógyításra fordított. Az így felszabaduló összeget pedig a kórház további fejlesztésére fordíthatjuk” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A pályázatról Borboly Csaba megyeelnök és dr. Konrád Judit kórházmenedzser számolnak be:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/339275517071906/

 

Csíkszereda, 2020.07.03


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774