Koronavírus-tesztelési lehetőség Csíkszeredában

Koronavírusteszteket végeznek március 26-tól a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

(0 Szavazat)50 megjelenítés

A Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban ma, 2020. március 26-án elkezdődött a munka a molekuláris biológiai laboratóriumban és elvégezték az első koronavírusteszteket.
A vizsgálathoz szükséges gépet bérli a kórház, a vizsgálatokat végzők pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai. A teszteket a kórház vásárolta meg.

Kezdetben napi negyven tesztet lehet ebben a laborban elvégezni és az első vizsgálatokat azok számára készítették, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával utaltak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára. Az eredményeket a kórház ellenőriztetni fogja más laborban is.   

– Ahogy sok minden más a kórházban, úgy ez a labor is összefogás eredménye, a kórház, a megyei tanács, a Sapientia és dr. Lányi Szabolcs professzor közös munkájának gyümölcse. A tesztek elvégzésének lehetősége segít a koronavírus-járvánnyal való megküzdésben – mutatott rá dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

– A kitartó, kemény munka meghozta az eredményét: ma sikerült elvégezni az első koronavírusteszteket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban együttműködve a Sapientia egyetemmel és egy kutató csoporttal. Gratulálok a kórház munkaközösségének, hatalmas eredmény! Így nem kell 7-10 napot várni az eredményekre. Azért dolgozunk, hogy minél könnyebben átvészelhessük a járványt megyénkben – nyilatkozta a tesztek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tesztelési procedúra jelenleg érvényesítés alatt áll, ha ez a folyamat megfelelőképpen zárul, akkor beindulhat a tesztelés azok számára, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja és akiket ezért utalnak be a csíkszeredai kórházba. 

Az erről szóló videót itt tekinthetik meg.

Csíkszereda, 2020.03.26


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774