Konzultáció a közös agrárpolitika (KAP) korszerűsítéséről és egyszerűsítéséről

(0 Szavazat)41 megjelenítés

A közös agrárpolitika (KAP) korábbi reformjaiból kiindulva széles körben konzultációt indítanak a KAP egyszerűsítéséről és korszerűsítéséről, hogy a közös agrárpolitika a lehető legnagyobb mértékben hozzájáruljon az Európai Bizottság tíz prioritásának és a fenntartható fejlesztési céljainak a megvalósításához. 

A közös agrárpolitikát az EU több ízben is megreformálta, utoljára 2015-ben, az alábbi fejlemények érdemelnek említést: a mezőgazdasági termékek ára jelentősen visszaesett, a piaci helyzet pedig bizonytalanabbá vált, az EU új kötelezettségek teljesítését vállalta, mint éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint  a nagyarányú migrációval való számvetés. A változások kapcsán vita bontakozott ki arra vontkozóan, hogy elégségesek-e, ezért is indítottak nyilvános konzultációt, amely május 2-ig tart.

A konzultáció során a hangsúly a konkrét, jövőbeli szakpolitikai prioritásokra helyeződik majd. Figyelmet kap a REFIT-platform véleménye is, de a folyamat nem befolyásolja a következő többéves pénzügyi keretének alakulását. A kezdőpontot a jelenlegi szakpolitika teljesítményének megalapozott kiértékelése kell, hogy jelentse. A cél az, hogy az Európai Bizottság összegyűjtse és összefoglalja a KAP eddigi teljesítményéről rendelkezésre álló bizonyítékokat, levonja a legutóbbi reform végrehajtásának tanulságait, strukturált párbeszédet folytasson az érdekeltekkel, meghatározza, mik a jelenlegi nehézségek, és előzetesen képet alkosson a közös agrárpolitika korszerűsítésével és egyszerűsítésével kapcsolatos igényekről. Az érdeklődőknek egy kérdőívet kell kitölteni, amely ennek az átfogó konzultációs folyamatnak képezi a részét, és a kérdésekre adott válaszok segíteni fogják a hatásvizsgálat elvégzését. A konzultáció eredményét közzéteszik majd a weboldalon, és ismertetni fogják egy 2017 júliusában megrendezésre kerülő nyilvános konferencián is. A kérdőív elérhető a következő linken: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP?surveylanguage=HU.

Az EU közös agrárpolitikája (a KAP) a hatvanas évek elején jött létre, célkitűzése a mezőgazdasági termelékenység növelése a műszaki fejlődés előmozdításával, ily módon a mezőgazdasági népesség megfelelő életszínvonalának biztosítása, különösen a mezőgazdaságban dolgozók egy főre jutó jövedelmének növelésével; a piacok stabilizálása; az ellátás hozzáférhetőségének biztosítása; valamint a fogyasztók elfogadható ár ellenében történő ellátásának biztosítása.

Csíkszereda, 2017. március 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774