Könyvtárak és levéltárak digitalizációja – vannak jó példák Hargita megyében

CD-ETA helyi érintett találkozója a Hargitai Megyenapokon

(0 Szavazat)78 megjelenítés

A CD-ETA - „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” elnevezésű projekt keretében május 16-án, szerdán tartották a helyi érintettek hatodik találkozóját Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának márványtermében.
A helyi érintettek találkozójának sorozata a Hargitai Megyenapok részeként május 16-án folytatódott, ezúttal a könyvtárak és levéltárak digitalizációja témában.

Az EU-s projekt nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Hargita megyének egy szakszerű értéktára legyen.  A tanácskozást a csíkszeredai megyeháza márványtermében Zonda Erika, a CD-ETA projekt menedzsere nyitotta meg röviden ismertetve az elmúlt időszakban történt tevékenységeket, valamint a jövőre vonatkozó tennivalókat, kiemelve a helyi érintettek hozzájárulásának a fontosságát.

A CD-ETA projekt - amely az Interreg Europe program által nyert finanszírozást - fő célkitűzése a kulturális és természeti örökség digitalizálására vonatkozó politikák elfogadása és gyakorlatba ültetése, valamint a projektben résztvevő intézmények jó gyakorlatainak átvétele. A projekt keretében eddig több szeminárium szervezésére került sor, különböző témákban, így a természeti értékek, galériák és múzeumok, valamint a szellemi örökség értékeinek digitalizációjához kapcsolódó egyeztetések folytak a projekt partnerekkel és a helyi érintettekkel, akiknek aktív részvétele nagyban segíti a projekt sikeres és hasznos kivitelezését.

Hargita Megye Tanácsa vezetősége részéről Bíró Barna Botond alelnök köszöntötte az egybegyűlteket, aki kiemelte, jelen pillanatban a digitalizációra nincs törvénykezés Romániában, de ez a projekt elindíthat egy folyamatot a törvénykezés szintjén is.

– Ma a digitális társadalom világában szükség van arra, hogy a múlt értékeit meg tudjuk menteni és tovább tudjuk adni, hogy a jövő nemzedék is okulhasson belőle, széles körben is kutathatóvá váljon a tudományos munkák során – emelte ki Bíró Barna Botond alelnök.

A találkozó keretében a következő tematikus szemináriumra készültek a résztvevők, amelyre júniusban fog sor kerülni Spanyolországban, és amelyen a könyvtárak és levéltárak digitalizációja kerül megvitatásra. A legutóbbi tematikus szemináriumot Görögországban szervezték meg, amelyen a műemlékek és régészeti feltárások digitalizációjának témáját érintette, az ott szerzett tapasztalatokat Tövissi Zsolt építész osztotta meg a hallgatósággal.

A folytatásban a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban zajló digitalizálásról Szabó Károly, a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegének vezetője számolt be, majd Kelemen Katalin, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa az általuk végzett digitalizációs tevékenységeket ismertette. A Székelyföldi digitális emlékezet projekt keretében 2009-ben indult el a digitalizálási tevékenység a megyei könyvtárban, azóta mintegy 100 000 oldalt digitalizáltak. Tevékenységük itt érhető el:

http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/130/digitalizalt-dokumentumok

Dr. Bernád Rita, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei levéltár főlevéltárosa az elmúlt másfél évtizedben szerzett tapasztalatairól, és a digitalizáció terén történt fejlődésről tájékoztatta a jelenlévőket. Ezt követően Csergő Tibor András, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója az általuk létrehozott http://gyergyoidia.ro/ oldalt és a köréje épülő mozgalmat ismertette. Végül Urkon Judit a tusnádfürdői könyvtár vezetője az idei digitalizációs terveikről mesélt a jelenlévőknek.

A következő tematikus szemináriumra 2018 júniusában kerül sor a spanyolországi Valladolidban, amelyen a könyvtárak és levéltárak digitalizációja kerül megvitatásra.

A találkozóról készült fotók itt érhetők el:

https://www.facebook.com/hargitamegye/photos/?tab=album&album_id=1973264229363972

A CD-ETA projekttel kapcsolatos korábbi közlemények:

http://hargitamegye.ro/hirek/termeszeti-ertekek--muzeumok-es-galeriak-oroksegenek-fennmaradasarol-otleteltek.html

http://hargitamegye.ro/hirek/szellemi-ertekek-digitalizacioja.html

http://hargitamegye.ro/hirek/kulturalis-es-termeszeti-oroksegek-digitalizalasarol-a-megyehazan.html

http://hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-termeszeti-es-kulturalis-ertekeinek-a-digitalizalasara-hivjak-fel-a-figyelmet.html

http://hargitamegye.ro/hirek/elerhetove-tenni-ertekeinket-a-mai-igenyeknek-megfeleloen.html

http://www.hargitamegye.ro/hirek/gorogorszagi-jo-peldakat-ultetnenek-gyakorlatba-hargita-megyeben-a-muemlekvedelmi-digitalizacio-teruleten.html

Csíkszereda,  2018. május 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2023, január»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774