Könyvtárak és levéltárak digitalizációja – vannak jó példák Hargita megyében

CD-ETA helyi érintett találkozója a Hargitai Megyenapokon

(0 Szavazat)82 megjelenítés

A CD-ETA - „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” elnevezésű projekt keretében május 16-án, szerdán tartották a helyi érintettek hatodik találkozóját Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának márványtermében.
A helyi érintettek találkozójának sorozata a Hargitai Megyenapok részeként május 16-án folytatódott, ezúttal a könyvtárak és levéltárak digitalizációja témában.

Az EU-s projekt nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Hargita megyének egy szakszerű értéktára legyen.  A tanácskozást a csíkszeredai megyeháza márványtermében Zonda Erika, a CD-ETA projekt menedzsere nyitotta meg röviden ismertetve az elmúlt időszakban történt tevékenységeket, valamint a jövőre vonatkozó tennivalókat, kiemelve a helyi érintettek hozzájárulásának a fontosságát.

A CD-ETA projekt - amely az Interreg Europe program által nyert finanszírozást - fő célkitűzése a kulturális és természeti örökség digitalizálására vonatkozó politikák elfogadása és gyakorlatba ültetése, valamint a projektben résztvevő intézmények jó gyakorlatainak átvétele. A projekt keretében eddig több szeminárium szervezésére került sor, különböző témákban, így a természeti értékek, galériák és múzeumok, valamint a szellemi örökség értékeinek digitalizációjához kapcsolódó egyeztetések folytak a projekt partnerekkel és a helyi érintettekkel, akiknek aktív részvétele nagyban segíti a projekt sikeres és hasznos kivitelezését.

Hargita Megye Tanácsa vezetősége részéről Bíró Barna Botond alelnök köszöntötte az egybegyűlteket, aki kiemelte, jelen pillanatban a digitalizációra nincs törvénykezés Romániában, de ez a projekt elindíthat egy folyamatot a törvénykezés szintjén is.

– Ma a digitális társadalom világában szükség van arra, hogy a múlt értékeit meg tudjuk menteni és tovább tudjuk adni, hogy a jövő nemzedék is okulhasson belőle, széles körben is kutathatóvá váljon a tudományos munkák során – emelte ki Bíró Barna Botond alelnök.

A találkozó keretében a következő tematikus szemináriumra készültek a résztvevők, amelyre júniusban fog sor kerülni Spanyolországban, és amelyen a könyvtárak és levéltárak digitalizációja kerül megvitatásra. A legutóbbi tematikus szemináriumot Görögországban szervezték meg, amelyen a műemlékek és régészeti feltárások digitalizációjának témáját érintette, az ott szerzett tapasztalatokat Tövissi Zsolt építész osztotta meg a hallgatósággal.

A folytatásban a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban zajló digitalizálásról Szabó Károly, a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegének vezetője számolt be, majd Kelemen Katalin, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa az általuk végzett digitalizációs tevékenységeket ismertette. A Székelyföldi digitális emlékezet projekt keretében 2009-ben indult el a digitalizálási tevékenység a megyei könyvtárban, azóta mintegy 100 000 oldalt digitalizáltak. Tevékenységük itt érhető el:

http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/130/digitalizalt-dokumentumok

Dr. Bernád Rita, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei levéltár főlevéltárosa az elmúlt másfél évtizedben szerzett tapasztalatairól, és a digitalizáció terén történt fejlődésről tájékoztatta a jelenlévőket. Ezt követően Csergő Tibor András, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója az általuk létrehozott http://gyergyoidia.ro/ oldalt és a köréje épülő mozgalmat ismertette. Végül Urkon Judit a tusnádfürdői könyvtár vezetője az idei digitalizációs terveikről mesélt a jelenlévőknek.

A következő tematikus szemináriumra 2018 júniusában kerül sor a spanyolországi Valladolidban, amelyen a könyvtárak és levéltárak digitalizációja kerül megvitatásra.

A találkozóról készült fotók itt érhetők el:

https://www.facebook.com/hargitamegye/photos/?tab=album&album_id=1973264229363972

A CD-ETA projekttel kapcsolatos korábbi közlemények:

http://hargitamegye.ro/hirek/termeszeti-ertekek--muzeumok-es-galeriak-oroksegenek-fennmaradasarol-otleteltek.html

http://hargitamegye.ro/hirek/szellemi-ertekek-digitalizacioja.html

http://hargitamegye.ro/hirek/kulturalis-es-termeszeti-oroksegek-digitalizalasarol-a-megyehazan.html

http://hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-termeszeti-es-kulturalis-ertekeinek-a-digitalizalasara-hivjak-fel-a-figyelmet.html

http://hargitamegye.ro/hirek/elerhetove-tenni-ertekeinket-a-mai-igenyeknek-megfeleloen.html

http://www.hargitamegye.ro/hirek/gorogorszagi-jo-peldakat-ultetnenek-gyakorlatba-hargita-megyeben-a-muemlekvedelmi-digitalizacio-teruleten.html

Csíkszereda,  2018. május 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774