Könnyebben tanulhatnak románul az óvodások

Didaktikai eszközökkel bővült a Kis Herceg Napközi Otthon eszköztára

(0 Szavazat)105 megjelenítés

A Hargita megyében élő magyar ajkú gyerekeknek nehéz a jelenlegi román oktatási rendszer által megszabott ismeretfelmérő teszteken, illetve vizsgákon jól teljesíteniük, ezért a megyei tanács pályázati kiírásokkal is lehetőséget biztosít az egyesületeknek programok és eszközök vásárlására, azért, hogy a gyerekek könnyebben és hatékonyabban tanulják meg a román nyelvet. 

A Kisgyermekért Egyesület sikeresen pályázott Hargita Megye Tanácsánál, és 2700 lej értékben nyert támogatást a csíkszeredai Kis Herceg Napközi Otthon részére. A pályázati támogatásból megvásárolt eszközöket – amelyekkel jelentősen bővült az óvoda román nyelv tanulását elősegítő eszköztára – Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke adta át a gyerekeknek és az óvónőknek november 24-én, kedden.

– Nagyon örvendek annak, hogy a gyergyói óvodák és napközik mellett a csíkszeredaiak is sikeresen pályáztak, bízom benne, hogy a gyerekek sokat fejlődnek az új eszközök által – nyilatkozta a megyeelnök.

Kedves Ildikó megköszönte a támogatást, amelyből az általa vezetett óvodába járó több mint 200 magyar ajkú gyermek számára a román nyelv tanulását elősegítő könyveket, CD-ket és segédeszközöket vásároltak.

A románnyelv-oktatás helyzete Hargita megyében címmel korábban jelentést készített Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja, amely a következő linken érhető el: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-romannyelv-oktatas-helyzete-hargita-megyeben-2/ MInt arról már beszámoltunk, a dokumentum a 410 felnőtt, Hargita megyei, magyar tannyelvű iskolákban oktató pedagógus, iskolaigazgató és szülő, valamint 538, a megyében, magyar nyelven tanuló diák megkérdezésével készült felmérésen alapszik, a román nyelv és irodalom tantárgy körüli problémákat vizsgálva. A megkérdezett szülők és pedagógusok 97,7%-a úgy véli, hogy fontos vagy nagyon fontos, hogy a gyereke társalogni és írni tudjon román nyelven, 98,5% viszont elégedetlen azzal, ahogy a diákoknak a román nyelvet tanítják a kötelező oktatás keretében.

Csíkszereda, 2015. november 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774