Konkrét lépések a Hargita megyei szakképzés munkaerőpiachoz való igazításában

Átadták a tanfelügyelőségnek és a prefektusi hivatalnak a felmérés eredményeit

(0 Szavazat)172 megjelenítés

A szakképzés fellendítése érdekében harmadik éve végzett munkája részeként Hargita Megye Tanácsa az elmúlt időszakban felmérést készített a megye munkaadói körében arról, hogy milyen szakmájú munkaerőre van szükségük. A kutatás eredményeit tartalmazó dokumentumot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 6-án, kedden adta át Andrei Jean-Adrian prefektusnak és Görbe Péter főtanfelügyelőnek.

Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője ismertette az eredményeket, melyek szerint a 310 megkérdezett vállalkozó kétharmada jelezte, hogy részt venne egy gyakorlati módszer kidolgozásában, a vállalkozások 80%-a tud biztosítani a diákoknak gyakorlati oktatást, 50%-uk ösztöndíjat adna azoknak a diákoknak, akik kiemelkedő teljesítménnyel végzik tanulmányaikat, és vállalják, hogy nekik fognak dolgozni az iskola elvégzése után, emellett több mint 70%-uk alkalmazná a diákokat tanulmányaik elvégzése után. A felmérésből az is kiderül, hogy a 310 megkérdezett személy több mint fele segítené az iskolát az újonnan létrehozott szakosztályok népszerűsítésében és a diákok toborozásában, egyharmaduk pedig már eddig is hozott létre olyan munkahelyeket, amelyek a fiatalok itthon maradását segítik elő. A megkérdezett vállalkozók a megyében több mint százezer alkalmazottat foglalkoztatnak, és mindegyikük személyesen, papíron töltötte ki a kérdőíveket, vállalva a nevét és a vállalkozása fő tevékenységi körének közlését.

– A megkérdezett vállalkozók nagy százalékban támogatják kezdeményezésünket, ezért mi mindent megteszünk a javasolt és szükséges szakmák beindítása érdekében, jogi lehetőségeink függvényében, hiszen ez jelenleg kormányzati hatáskör. A fiatalok itthon maradása és megélhetése prioritás számunkra – jelentette ki Borboly Csaba megyeelnök.

Görbe Péter főtanfelügyelő a megbeszélésen megerősítette, figyelembe fogják venni a felmérés eredményeit a 2016–2017-es tanév kezdetekor induló szakosztályok meghatározásakor.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a kutatásban a megyei tanács vezetőségén és testületi tagjain, illetve a tanfelügyelőségen kívül partner a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR), a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM), az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET), a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE), a gyergyói ARBOR Vállalkozók Szövetsége, valamint az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ). A felmérés lebonyolításában ezek mellett sokat segített a Kis- és Középvállalkozások Minisztériuma Hargita megyei kirendeltségének a programfelelőse, valamint a megyei tanács területi irodái.

Csíkszereda, 2015. október 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774