Konferencia a tejhigiéniáról, a tejminőségügyről és a tejvizsgálatról

Megoldási lehetőség a tejtermelők problémáira

(0 Szavazat)28 megjelenítés

- Jelenleg számos nehézséggel néznek szembe a tejtermelők, a feldolgozók a gazdák számára előnytelen áron vásárolják fel a tejet. Ezért a termelők maguk kellene feldolgozzák  a nyersanyagot, hogy a termékeket értékesíthessék, hogy maguk szabhassák meg az árat. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a fogyasztók a helyi termékeket részesítsék előnybe vásárlás során – fejtette ki Borboly Csaba megyeelnök a  hétvégén Székelyudvarhelyen a „Galacticus” 2. Tejhigiéniai, Tejminőségügyi és Tejvizsgálati Nemzetközi Konferencián. 

A szakmai találkozó célja volt, hogy a tejtermelők problémáira megoldást találjanak, jó példákkal szolgáljanak. A szakmai előadók sorában Borboly Csaba a megyei tanács vidékfejlesztési programjának tejtermelésre vonatkozó részét ismertette a résztvevőkkel. 2007 óta a megyében több településen is tejbegyűjtő csarnokok létesültek, jelenleg 68 központ működik a megyében felszerelve a szűkséges berendezésekkel, amelyeken keresztül több mint 300 000 hektoliter tejet adnak át a gazdák a feldolgozóknak évente. Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének pályázatán keresztül pillanatnyilag két személy kapott ösztöndíjat, hogy Magyarországon tanulhassa a sajtkészítés fortélyait, levédték a Hargita sajt márkát. Ezek csak néhányak azon projektek, lehetőségek közül, amelyeket a megyei tanács kínál annak érdekében, hogy ösztönözzék a gazdákat, hogy saját maguk dolgozzák fel a tejet házilag, hogy sajt, túró, joghurt formájában értékesíthessék, hogy így több lábon állhassanak a megélhetés szempontjából. Hozzátette az üzletekben található sajtnak nevezett termékek sok esetben alig tartalmaznak tejet, helyette ízfokozókat, színezékeket, tartoszítószereket, szóját. Miért fogyasztanánk ezeket a termékeket, ha bár kicsivel drágábban de vehetünk sokkal egészségesebb és finomabb sajtokat a helyi székely gazdáktól, akiket személyesen is ismerünk.

A Vidékfejlesztési Egyesület idén is írt ki pályázatot a hivatalosan bejegyzett szarvasmarha, juh- és kecsketenyésztők helyi és megyei egyesületei tevékenységének a támogatása és fejlesztése érdekében. Pályázni lehet tejbegyűjtő központok felszerelésének beszerzésére, a pályázatokat április 30-ig lehet benyújtani. A kiírásról részletesebben a http://hargitamegye.ro/hirek/tejbegyujto-kozpontok-felszerelesere-lehet-palyazni.html linken olvashatnak.

Csíkszereda, 2016. április 9. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774