Koncepciót dolgoznak ki egy felcsíki szakképzési központ kialakítására

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Többször megfogalmazott igény alapján hívták össze október 6-án Csíkdánfalván azt a találkozót, amelyen terítékre került a helyi Petőfi Sándor Iskolaközpont szakképzési központtá, tangazdasággá való alakítása, az intézményben a térség és a megye kiváló szakembereit képeznék állattenyésztés, mezőgazdaság szakon és az ehhez kapcsolódó területeken. Az elképzelés egybevág Hargita Megye Tanácsának a szakképzés fellendítése érdekében tett többéves erőfeszítéseivel. Részt vettek a Felcsík Kistérségi Társulást alkotó önkormányzatok vezetői, köztük Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, a térség közbirtokosságainak vezetői, Görbe Péter főtanfelügyelő, az iskolaközpont vezetősége, valamint Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos.

Mint elhangzott, régi terv, hogy a Petőfi Sándor Iskolaközpontot fellendítsék, jobban kihasználják, hiszen kiváló lehetőség lenne ez a felcsíki diákok oktatására, a szülők válláról is sok terhet levenne, ha helyben járnának iskolába a gyerekek, jelenleg azonban a gyenge érettségi eredmények, illetve a szakiskolai osztályok iránti csekély érdeklődés miatt alacsony a diáklétszám. Ezt a helyzetet szeretnék megváltoztatni azzal, hogy Dánfalván alakítanák ki a felcsíki szakképzés központját, és minőségi gyakorlati képzési rendszert biztosítanának.

Borboly Csaba elmondta, évek óta dolgoznak a szakképzés fellendítésén Hargita megyében, és a Petőfi Sándor Iskolaközpont szakképzési központtá való fejlesztése kiváló lehetőség lenne erre, hiszen így nemcsak az iskolaközpont problémái oldódnának meg, de szakmát is biztosítanának a gyerekeknek, ami csökkenthetné a fiatalok elvándorlását, ugyanakkor a fellépő szakemberhiányt is orvosolni tudnák.

A tervek kivitelezésére az a megoldás született, hogy a Hargita Megye Tanácsa által a kistérségnek fizetett tagdíj egy részét a fentieket célzó koncepció kidolgozására fordítják, amely elkészítésénél felmérnék a lehetséges diáklétszámot és forrásokat, a szükséges fejlesztéseket annak érdekében, hogy jó szakképzési központot alakíthassanak ki Dánfalván. A koncepció nyomán már könnyebb lesz elérni a forrásokat, európai uniós, operatív, illetve vidékfejlesztési programoknál is lehet pályázni, ugyanakkor a közbirtokosságok és az önkormányzatok is lehetőségeikhez mérten vállalták az elképzelés támogatását.

Csíkszereda, 2015. október 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774