Kissolymoson fogadták el Hargita megye fejlesztési stratégiáját

Két elvi határozatot is elfogadtak a kihelyezett tanácsülésen

(0 Szavazat)32 megjelenítés

– Szimbolikus jellege van annak, hogy a megye legnyugatibb vidékén fogadtuk el a megye fejlesztési stratégiáját, amelynek 2020-ig kell kifejtenie hatását – összegezte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Kissolymoson tartott ülést követően csütörtökön, január 26-án. A megyeelnök megjegyezte: habár évekkel ezelőtt elkészült a stratégia, és ez alapján dolgoztak, most sikerült formailag is elfogadni. – Mától kezdve hivatalosan is alkalmazható a fejlesztési stratégia, legfontosabb célja pedig a tevékenységeket, projekteket, kezdeményezéseket egymást erősítő hatással összehúzni – fejtette ki Borboly Csaba.

A tanácsülés résztvevőit Nagy Lajos, Románandrásfalva község polgármestere köszöntötte, jelen volt Hegedűs Béla, Székelyvécke alpolgármestere és Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere is. Borboly Csaba felszólalásában elmondta, hogy azért esett a választás a megye legnyugatibb részére, hogy személyesen is megvizsgálják a térség problémáit. Mint mondta, annak ellenére, hogy a megye egyik legtávolabbi településéről van szó, a polgármester azon településvezetők közé tartozik, akik gyakran megfordulnak a csíkszeredai megyeházán.

Az ülést Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke javaslatára tartották a településen. Az elfogadott határozatok között szerepelt egy társulási szerződés Csíkszereda városával a helikopterleszálló pályához vezető út felújítása, amely lehetővé teszi a kedvezőtlen körülmények közötti leszállást is. A Hargita Megyei Közrendi Hatóságba (ATOP) hat új tagot választottak a megyei tanácsosok közül. A Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség élére Lukács Zoltán Leventét választották, mint elhangzott, a megszüntetett agrárkamara egyes feladatait az ügynökség fogja átvenni. Ugyanakkor a bogárfalvi 134C jelzésű megyei út 1,2 kilométeres szakasza felújítása érdekében társulás született Farkaslaka községgel. Elfogadták a székílyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház, a Hargita Business Center közművekre való csatlakoztatásáról, valamint a Karcfalva községhez tartozó Madicsafürdő villamosítását célzó határozattervezetet is.

A tej-kifli program ügyében keresik annak a lehetőségét, hogy az iskolavezetők egységesen tudjanak fellépni. Ennek érdekében elvi határozat született, és azt szeretnék, hogy a szerződés aláírása és a garanciapénz befizetése közti öt napban már lehessen szállítani a tejet és a kiflit. Ugyancsak elvi határozatot fogadtak el az Újlakon keresztül Maros megyébe vezető 134-es jelzésű megyei út felújításáról. Ennek értelmében idén szeretnék a tervet elkészíteni.

A megye fejlesztési stratégiájával kapcsolatban a megyevezető kifejtette, hogy ennek révén több pénzt lehet a megyébe vonzani EU-s alapokból. Az európai uniós pályázati rendszerben, ha egy térség fejlesztési stratégiájába illeszkednek az uniós elképzelések, oda több pénzt juttatnak. Ennek köszönhetően pedig, ha jó iránya van a stratégiának, akkor maga után húzza a jó projekteket. – Kissolymoson 2020-ig tervezni, úgy gondolom, szép dolog, hiszen azt szeretnénk, ha Kissolymos nem zsákutca, hanem átjáró, élő, nyüzsgő falu lenne. Az elfogadott határozatok, bízom benne, egy-egy térség fejlődését szolgálják – összegezte a megyeelnök.

Borboly Csaba közösségi oldalán élőben jelentkezett, amelyben összegzi a csütörtöki nap történéseit, és részleteiben elmondja a tanácsülésen született határozatokat és azok jelentőségét. (A videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/vb.100000273257560/1417259748293120/?type=2&theater&notif_t=notify_me&notif_id=1485447068817386)

 

Csíkszereda, 2017. január 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774