Kiskertészeket és mintagazdákat díjaztak

A vidék is lehet menő

(0 Szavazat)17 megjelenítés

A jelenleg Csíkszeredában zajló helyi és hagyományos termékek vásárának népszerűsége bizonyítja, hogy szükség van a háztáji gazdaságokra és termékeikre. Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete Kiskertész programjának résztvevői az utánpótlás, a díjazott mintagazdák pedig jó példaként állnak mindenki előtt. A gazdák munkájára épül a Székely termék mozgalom, hangzott el a Vidékfejlesztési Egyesület évértékelőjén december 20-án a csíkszeerdai megyeházán, ahol díjazták a kiskertészeket és a mintagazdákat.    

Fel kell ismerni értékeinket, a földet meg kell művelni és egészséges élelmiszereket előállítani. Vissza kell térni a természethez a pazarló életforma helyett. A vidék is lehet menő, és lehet trendi fiatal gazdának lenni, mondta beszédében Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott Márton Istvánnak, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetőjének a Kiskertész és a Mintagazda programok elindításáért.

A Mintagazda program idén 6., a Kiskertész program 9. kiadását bonyolították le, számolt be Márton István.  A Kiskertész programban ezúttal 816 gyermek és 22 osztályközösség vett részt, a Mintagazda programban 18 gazdát díjaztak zöldségtermesztés, nagykultúra, gombatermesztés, juhtenyésztés, szarvasmarha tenyésztés és hegyvidéki szarvasmarha tenyésztés kategóriákban.

A vidékfejlesztés témakörében sokat tesz az ember és a nagyvadak közötti konfliktus csökkentéséért Demeter László, a Természetvédelmi Területek Országos Hatósága Hargita megyei kirendeltségének vezetője. Tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a döntéshozásban mentalitásváltás történjen, méltatta Borboly Csaba, aki Demeter Lászlót munkájáért Hargita Megye Tanácsa emlékérmével tüntette ki.

A gazdálkodás természetvédelmet, és a természetvédelem gazdálkodást jelent, és ezt az értéket meg kell őriznünk a következő generációknak, mondta Demeter László, megköszönve az elismerést.

Becze István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottságának és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője bemutatta az egyesület tevékenységét, amely szakmai hátteret biztosít a gazdáknak.

Csilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője beszámolójában elmondta, a tízéves múlttal rendelkező Székely termék mozgalom ma több mint 1500 terméket és közel 150 termelőt tömörít, a vásárokat több tízezren látogatják.

 

Csíkszereda, 2019. december 20. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774