Kisfalvak háztartásai pályázhatnak napelemekre

Az érintett települések polgármestereivel egyeztetett a megyevezetés

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Mintegy 10 millió lejjel számolhat Hargita megye az Országos Környezetvédelmi Alap által meghirdetett napelemrendszerek megvásárlására és felszerelésére irányuló pályázatból. A 230 millió lejes összköltségvetű programnak a villanyhálózatra hiányoson csatlakozott települések a haszonélvezői. Olyan vidéki települések pályázhatnak, amelyekhez áramellátással nem rendelkező falvak és tanyák tartoznak, amelyek legalább két kilométeres távolságra vannak a legközelebbi áramellátási hálózattól.

Az érintett települések vezetőivel egyeztetett árpilis 16-án, kedden a megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond térségi alelnök és Péli Levente, a megyei tanács Műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese.

Az érintett települések között van Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós (Kovács Péter és Visszafolyó), valamint Maroshévíz, továbbá számos község: Szentábrahám, Bélbor, Kápolnásfalu, Korond, Oroszhegy, Ditró, Galócás, Gyergyóalfalu, Farkaslaka, Homoródkarácsonyfalva, Kászonfeltíz, Parajd, Máréfalva és Gyergyóvárhegy.

– Mivel Hargita Megye Tanácsának koordináló szerepe van a programban, ezért szeretnénk a rendelkezésre álló pénzkeretet maximálisan kihasználni, mert a százszázalékos állami támogatással beszerezhető napelemrendszerek élhetőbbé tehetik kisfalvainkat – nyilatkozta a megbeszélés után Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Hargita Megye Tanácsának korábban volt hasonló célú programja, a Kisvillany program, amely az elszigetelt települések háztartásainak biztosított áramot, azonban az elmúlt években az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) a munkálatokra vonatkozó feltételekkel gyakorlatilag ellehetetlenítette a kivitelezést.

Az érintett önkormányzatok július 10-ig nyújthatják be a pályázatokat a villamosítási programba, amelyről bővebben az Országos Környezetvédelmi Alap honlapján tájékozóhatnak: https://afm.ro/fotovoltaice_izolate.php

Csíkszereda, 2019. április 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774