Kinek milyen hosszú keze van?

17 éves fotóval igazolja magát egy brit újságíró

(0 Szavazat)72 megjelenítés

17 éves fotóval igazolja magát egy brit újságíró

Úgy tűnik, hogy a medvéknek sikerült, ami az embereknek nem: az erdélyi medvék sorsának kérdése elérte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét.

A témában november 22-én jelent meg terjedelmes cikk a The Guardian című brit napilapban.

Sajnos a cikk kevéssé törekszik a helyzet megértésére, inkább a szenzációt vadássza, aminek érdekében attól sem riad vissza, hogy a székelyföldi helyzet illusztrálására 17 évvel ezelőtti, Ilfov megyében készült képet használjon fel.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának a témában kinevezett raportőre a félretájékoztató cikk kapcsán helyreigazítást kért a brit laptól, mert az újságíró cikkében ténybeli tévedések vannak.

– A blogomban leírtakat a szöveg kontextusból kiforgatva tálalja, teljesen ellentétes értelmet adva neki – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzátette: nehéz elhinni, hogy pusztán félrefordításból adódik ez a helyzet, a cikk egyoldalú megközelítése és megjelenésének időpontja felveti annak a gyanúját, hogy valakik befolyásolni akarják a témában megszülető politikai döntéseket. A cikk ugyanis a neves brit újság nyomtatott verziójában éppen a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága ülésének napján jelent meg, és az ülésen a szakbizottság egyik brit tagja mutatta fel.

– A nemzetközi sajtót könnyű félrevezetni, rávenni, hogy figyelmen kívül hagyja az itt élők valós problémáit. Az európai szavazók és döntéshozók többsége városokban él, távol a medvéktől, nincs tisztában a nagytestű ragadozók jelentette problémákkal, így könnyű őket megtéveszteni néhány hangzatos szólammal és csúsztatással. De eddig még sem a millió eurós forrásokkal gazdálkodó környezetvédő szervezetek, sem a kilövési tilalmat bevezető és azt fenntartó kormányzati erők nem álltak elő semmilyen alternatív javaslattal a magas medvepopuláció által lakott területeken élő emberek testi épségének biztosítására – fejtette ki Borboly Csaba.

A sajtó hozzáállását jól példázza a The Guardian cikke, amely tartalmilag azon nemzetközi természetvédő szervezetek álláspontját ismerteti egyoldalúan, akik a romániai medvekérdésben a folyamatos konfliktus állapotának fenntartásában érdekeltek, és „megoldási” javaslataik csak tovább gerjesztik a problémát.

Ezzel az egyszerű embereknek ártanak, akik nap mint nap szembesülnek a medvék túlszaporodása miatti problémákkal. Bebizonyosodott, hogy növelik a feszültséget, és ráadásul az ökológiai egyensúly megőrzéséhez sem járul hozzá javaslatuk, fejti ki a megyeelnök.

Nem a medvék eltávolítása a cél, hanem a lakosság biztonságának szavatolása, ehhez pedig megfelelő vadgazdálkodásra van szükség - ezt hangsúlyozta Borboly Csaba november 21-én a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottságának ülésén.

Ki kell dolgozni egy menedzsmenttervet, és kordában kell tartani a medvepopulációt az ország minden térségében. Ebben egyetértés született a múlt pénteken, november 17-én Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottságában tartott közvitán is.

 Van tehát előrelépés, de a probléma mielőbbi megoldást követel, ellenkező esetben a lakosság a kezébe veszi a kérdés kezelését, ami egyértelműen további károkat okoz a medveállományban. Ezt mindenképp meg kell előzni, emelte ki Hargita Megye Tanácsának elnöke.

 – Nem irtani akarjuk a medvéket, hanem egy olyan ökológia egyensúlyt fenntartani, ami egészséges közeg a medveállomány számára is. A célunk az, hogy az emberi élet védelme legyen a prioritás, ne kelljen sötétedés után félniük az embereknek, ha a saját udvarukon járnak. Ez a valós helyzet, ami nem látszik a nagyvárosokból és a hivatali irodákból – hangsúlyozta Borboly Csaba.

 

Csíkszereda, 2017. november 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774