Kilőtték a másik veszélyes medvét is Tusnádfürdőn

Gazdaságokba tett kárt, háziállatokat pusztított a kilőtt egyed

(0 Szavazat)36 megjelenítés

A Szent Anna vadásztársulat illetékesei a hétvégén Tusnádfürdő határában kilőtték a másik veszélyes medvét is, amely több háztartásba, gazdaságba tört be, háziállatokat és kutyákat pusztított el – adta hírül közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A környezetvédelmi minisztérium két bakk medve kilövését, továbbá négy anyamedve és annak kilenc bocsának elköltöztetését engedélyezte, azt követően, hogy idén nyáron négy esetben támadtak emberre a medvék a fürdővárosban. A városba bejáró, a szemetes konténerek környékén gyakorta látott bocsos anyamedvék elköltöztetése viszont még várat magára, mivel a Szent Anna vadásztársulatnak sem altatólövedékes fegyvere, sem ketrece nincsen, és a befogadásukat sem vállalta senki.

– Köszönöm Rafain Zoltánnak, a Szent Anna vadásztársulat elnökének, hogy vállalásuknak eleget tettek, és a két veszélyes példányt rövid időn belül ártalmatlanították, további vadkárokat és támadásokat előzve meg ezáltal – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Tusnádfürdőn élő Kolozsvári Tibor megyei tanácsos nagyra értékeli, hogy a megyei tanács kiemelten foglalkozik a vadkárok és a medve-ember együttélése témakörrel és konkrét eredmények is vannak. A mostani eredményt megelőzte a bukaresti tűntetés és rengeteg kezdeményezés, ami elérte a miniszter asszony ingerküszöbét is. Az igazi eredmény az, hogy a miniszter hajlandó volt tárgyalni és megígérte, hogy ha emberre támad a medve, akkor a reakció idő akár 1 naposra is tud rövidülni. Ugyanakkor az elmúlt időszakban a Hargita megyei csendőrség állandó felügyeletet biztosított, ezért külön köszönet a Hargita Megyei Zsandárfelügyelőség vezetőjének, Dan-Paul Iamandinak – nyilatkozta Kolozsvári Tibor megyei tanácsos.

Augusztus 15-én éjszaka a Szent Anna vadászegyesületnek sikerült ártalmatlanítania azt a veszélyes medvét, amelyre kilövési engedélyt kaptak a minisztériumtól.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774