Kilőtték a gyermekvédelmi központba betörő medvét

Normalizálni kell a tusnádfürdői helyzetet

(0 Szavazat)22 megjelenítés

– Mától nyugodtabban alhatnak a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ lakói. Az éjszaka a Szent Anna vadásztársulatnak sikerült ártalmatlanítani azt a bakk medvét, amely a hónap elején 5 ajtón át behatolva rámolta ki a hűtőszekrényt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett otthonban – tájékoztatta a megye lakosságát közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, elismerését fejezve ki a fürdőváros vezetőségének, hogy közös erővel sikerült megszerezni a szükséges engedélyeket.

Júliusban két esetben támadt emberre a medve Tusnádfürdőn (kutyáját sétáltató helybélire majd a hónap végén egyTusványoson résztvevő fiatalra támadt), de többször betört lakásokba, panziókba élelmiszer után kutatva, illetve ebben az időszakban, amikor a gyümölcsök is érnek, naponta bejárnak az udvarokra.

A második támadás megelőzhető let volna, hisz Borboly Csaba megyeitanács-elnök idejében felhívta a hatóságok figyelmét a valós veszélyre: Egy hét múlva kezdődik Tusványos! Nem hagyhatjuk, hogy a héten történt medvetámadás (https://bit.ly/2mk2gng) megismétlődjön! – írta július 13-án.

Augusztus elsején a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői házában, a Szent László Gyerekvédelmi Központban keresett élelmet a medve. Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a központ koordinátora elmondta, éjjel két órakor ment be a medve az épületbe a főbejáraton keresztül. Élelmiszert keresett, szét is verte a hűtőládát a központban, ahol több mint ötven gyermek él.

A tusnádfürdőiek megelégelték a tarthatatlan helyzetet ezért augusztus 2-án és 3-án lakossági fórumot tartottak és petíciót fogalmaztak meg, kérve a veszélyes medvék elszállítását.

Pár napra rá, augusztus 5-én egy kettős medvetámadás borzolta a kedélyeket: kora reggel a 28 éves tusnádfürdői M.B. a vonatállomás felé tartott, amikor rátámadt a feldühödött anyamedve (két bocsa a vasútállomásnál található konténerbe szorult). A közelben lakó 27 éves M.J. sietett segítségére, viszont őt sem kímélte a megvadult anyamedve, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sebészeti műtétre szorult. Hősiességéért Maksai Józsefet augusztus 14-én a megyei tanács ülésén Önzetlenség-díjjal tüntették ki.

Az újabb medvetámadások után Borboly Csaba megyeelnök kérésére összehívták a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságát, amely augusztus 6-án, hétfőn ülésezett. Jean Adrian-Andrei, Hargita megye prefektusa felszólította az illetékes dekoncentrált intézmények vezetőit, hogy fokozott prioritással kezeljenek minden olyan beadványt, ami a tusnádfürdői helyzet rendezését szolgálja.

A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a helyi vadásztársulat által benyújtott tizenkét kiemelési kérés közül hatot bírált el pozitívan a környezetvédelmi minisztérium: 4 anyamedve és azok 9 bocsának elszállítását, továbbá két veszélyes bakk medve kilövését hagyták jóvá.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter augusztus 11-én, szombaton Tusnádfürdőre látogatott Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökemeghívásának téve eleget.

Augusztus 15-én éjszaka a Szent Anna vadászegyesületnek sikerült ártalmatlanítania azt a veszélyes medvét, amelyre kilövési engedélyt kaptak a minisztériumtól.

– A városba bejáró bocsos anyamedvék elszállítását is sürgetnünk kell! – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774